Hopp til innhold

Coriolanus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Coriolanus
orig. The Tragedy of Coriolanus
TekstWilliam Shakespeare
SpråkEngelsk
Tilblivelse1608
GenreSkuespill
Annen informasjon
John Philip Kemble som Coriolanus (1798)

Coriolanus er en tragedie av William Shakespeare, trolig skrevet mellom 1605 og 1608. Skuespillet er i fem akter, og er basert på livet til den legendariske romerske lederen Gaius Marcius Coriolanus, basert på Plutarks Vitae parallelae. Stykket ble utgitt i 1609. Stykket er det siste av Shakespeares romerske tragedier, og blant hans minst kjente stykker.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at den romerske generalen Coriolanus har hatt suksess mot ulike opprør som utfordret Romas regjering ble han aktiv i politikken og søkte politisk lederskap. Hans lynne er egnet for å lede folket og ble raskt avsatt, og han bestemmer seg for å endre situasjonen i henhold til hans egen vilje. De allianser han inngår for oppnå sine mål fører til sist til hans endelige fall og død.

Reaksjoner på stykket i moderne tid[rediger | rediger kilde]

Figuren Coriolanus har blitt beskrevet som en «urfascist»,[1] og stykket er blant de få Shakespeare-stykker som ble forbudt i et demokrati i moderne tid.[2] Det ble kortvarig undertrykt i Frankrike på slutten av 1930-tallet grunnet dets fascistiske elementer. Slavoj Zizek noterte at det ble forbudt i etterkrigstidens Tyskland grunnet dets kraftige militarisme.[3]

Coriolanus viser hvordan folkestyre kan bikke over i pøbelvelde, hvordan populister som er bedre til å spinne renker enn å styre kan ri til topps på en bølge av folkelig raseri, og hvordan de som fjerner seg for langt fra problemer i sin tid skaper et vakuum som destruktive krefter vil fylle. Coriolanus er en komplisert skikkelse, han forakter folket han vil styre, men med sine rigide prinsipper blir han et lett bytte for de som vet hvordan de skal manipulere folkets følelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moraes, Frank (27. september 2014: «Ralph Fiennes Makes Coriolanus Even More Fascist», Frankly Curious
  2. ^ Maurois, Andre (1948): The Miracle of France. Overs. Henri Lorin Binsse. New York: Harpers. s. 432.
  3. ^ Parker, R.B., red. (1994): Coriolanus, Oxford: Oxford University Press, s. 123
  4. ^ «Som om en mann kunne skape seg selv», Medium.com

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]