Contamination

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Contamination
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Skrekk
Prod.landItaliensk
Utgivelsesår1980
Lengde1 t. 35 min.
SpråkEngelsk (Internasjonal versjon)
Aldersgrense16 (video)[1] (Norge)
Bak kamera
RegissørLuigi Cozzi
ManusforfatterLuigi Cozzi
Erich Tomek
ProdusentClaudio Mancini
KomponistGoblin
Agostino Marangolo
Fabio Pignatelli
SjeffotografGiuseppe Pinori
KlipperNino Baragli
Foran kamera
HovedrollerIan McCulloch
Louise Marleau
Annen informasjon
FilmselskapAlex Cinematografica
Barthonia Film
Lisa-Film
Premiere(r)2. august 1980
11. juni 1982 (USA)
Eksterne lenker

Contamination er en italiensk sciencefiction-grøsser fra 1980 regissert av Luigi Cozzi. Hovedrollene spilles av Ian McCulloch og Louise Marleau.

Filmen er også kjent under engelske titteler Alien Contamination og Toxic Spawn.

Handling[rediger | rediger kilde]

Et skip som tilsynelatende er uten mannskap ankommer New York havn. Skipet tas over av havnemyndighetene og ombord finner man de ille tilredte likene til mannskapet. Likene synes å ha eksplodert fra innsiden. I ett av lasterommene oppdager de også store geleaktige egg. Ved kontakt eksploderer eggene og de som blir truffet av den kjemiske substansen eksploderer fra innsiden. De militære kobles inn og sikkerhetsoffiseren Stella (Louise Marleau) får i ansvar å lede det hele. Hun etablerer raskt en kobling mellom eggene og en romferd til Mars noen år tidligere. En ferd som fikk tragiske konsekvenser for de to astronautene som besøkte planeten. Den ene astronauten forsvant og den andre, Commander Hubbard (Ian McCulloch), hadde et sammenbrudd og henfalte senere til alkoholisme. Hun klarer å presse Hubbard til å hjelpe henne og etterhvert peker sporene til en kaffeplantasje i Sør-Amerika. Det viser seg senere at noen har planer om å utrydde menneskeheten.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Contamination er en italiensk scifi-grøsser med mye «splatter»-effekter som ble for drøy kost for filmsensuren i mange land. Den ble i mange land utgitt i klipt versjon eller totalforbudtforbudt. I Storbritannia ble den raskt stemplet som en Video nasty.[2] Filmen har tydelig hentet mye inspirasjon fra den kjente grøsseren Alien fra 1979.

Contamination synes å ha fått noe bedre kritikker enn de fleste andre italienske splatterfilmer fra 1980-tallet, men de store ovasjonene har uteblitt. Filmsiden eFilCritic er mer positiv enn negativ og skrev i 2004 at: «...is actually worth taking a look at -- but just barely».[3] Video Graveyard var noe mindre positiv i sin omtale og skrev at den har en «lovende start», men at det derfra går nedover for til slutt å ende opp som en «søppel film». De skriver videre at den har et «tåpelig manus».[4] AllMovie gav den to av fem stjerner.[5]

Musikken er av den italienske prog-rock gruppa Goblin.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen ble ikke satt opp på norske kinoer, men ble utgitt på video av Mayco rundt 1982-83, med undertittelen «Dødssmitten fra Verdensrommet».[1]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk VHS - Forbudte filmer (2012) (besøkt 5.5.2016)
  2. ^ «Contamination | Arrow Films». www.arrowfilms.co.uk. Besøkt 4. mai 2016. 
  3. ^ Nieporent, Ben. «Movie Review - Contamination - eFilmCritic». www.efilmcritic.com. Besøkt 4. mai 2016. 
  4. ^ «The Video Graveyard: Contamination». www.thevideograveyard.com. Besøkt 4. mai 2016. 
  5. ^ «Alien Contamination (1981) - Luigi Cozzi | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related | AllMovie». AllMovie. Besøkt 5. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]