Concordia Seminary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Concordia Seminary
Grunnlagt1839
BeliggenhetSt. Louis
Studenter596 (september 2020)[1]
Ansatte135 (september 2020)[1]
Nettstedhttp://www.csl.edu (engelsk)

Concordia Seminary
38°38′18″N 90°18′41″V
Concordia Seminary mars 2008

Concordia Seminary ligger i Clayton, Missouri, en forstad på vestsiden av St. Louis. Institusjonens fremste mål er å utdanne pastorer, diakoner, misjonærer, prester og kirkeledere til Lutheran Church - Missouri Synod (LCMS). Dagens rektor ved skolen er pastor Dr. Dale Meyer.

Concordia Seminary er det eldste amerikanske lutherske presteseminaret, og et av de største i USA. Da det ble startet i 1839 lå presteseminaret i Perry County, Missouri. I 1849 ble det flyttet til Saint Louis, og i 1926 til sin nåværende campus. Concordia deler oppgaven med utdanning av prester til LCMS med Concordia Theological Seminary i Fort Wayne, Indiana.

Institusjonen i Saint Louis har blitt karakterisert som LCMS' «teoretiske» (dvs. akademiske) seminar, mens Concordia Theological Seminary i Fort Wayne ble karakterisert som det «praktiske» seminaret, men disse forskjellene har ikke lenger noen betydning. Seminaret blir sett på som teologisk konservativt siden det ikke tilbyr studieplass til kvinner som ønsker å bli prester, og også fokuserer på en historisk-grammatikalsk fortolkning av bibelen.

Radiostasjonen KFUM-AM 850 har sitt studio og sender på campusen, og igjennom mange år ble radioprogrammet «Lutheran Hour» produsert her.

Seminex-kontroversen[rediger | rediger kilde]

Concordia Seminary ble kjent gjennom nasjonale amerikanske medier i 1974 når 45 av fakultetets 50 lærere, sammen med hoveddelen av studentene, sluttet for å starte en rivaliserende institusjon kjent som Seminex, eller «Concordia Seminary i eksil». Seminex-kontroversen ble forårsaket av at fakultetets rektor, John Tietjen, ble anklaget av den mer konservative synodepresidenten, Jacob Preus, for å tillate falsk lære. Mer spesifikt gikk anklagen på at Tietjen hadde tillatt undervisning i den historisk-kritisk metode i bibelfortolkningen, og at det ble lagt for sterk vekt på evangeliet på bekostning av hele Bibelens lære.[trenger referanse] Seminex ble aldri noen stor suksess, mest fordi de hadde problemer med å få prestestillinger til studentene sine. Seminex opplevd en stor nedgang på nye studenter gjennom 1970-årene. Den siste eksamensfesten i Saint Louis ble holdt i mai 1983. Seminex fortsatte å eksistere som en utdannelsesinstitusjon på LSTC campus i Chicago frem til 1987.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]