Compliance (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Compliance
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 21. januar 2012
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde90 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiCraig Zobel
ProdusentCraig Zobel.
ManusforfatterCraig Zobel
Foran kamera
MedvirkendeAnn Dowd
Dreama Walker
Pat Healy
Prod.selskapMagnolia Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Compliance er en amerikansk dramafilm fra 2012 skrevet og regissert av Craig Zobel. Filmen hadde premiere under Sundance Film Festival i januar 2012.

Filmen handler om en svindler som påstår at han er en politimann og som overbeviser sjefen ved en fast-food-restaurant om at en ansatt ved spisestedet har gjort noe ulovlig. Innringeren får sjefen ved restauranten til å utføre flere påtrengende og krenkende prosedyrer mot en kvinnelig ansatt. Filmen er basert på virkelige hendelser fra en rekke hendelser over en tiårs-periode i USA som involverte en mann som ringte til restauranter og utga seg for å være en politimann som krever at sjefen gjennomfører kroppsvisitasjon på kvinnelige ansatte på vegne av "politiet". Filmen refererer også til Milgram-eksperimentet, og handler om hvor langt enkelte mennesker er villig til å gå når de får ordre fra personer med autoritet.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Sandra, daglig leder ved en fast-food-restaurant blir oppringt fra noen som identifiserer seg som en politimann som heter Daniels. Mannen påstår å ha vært i kontakt med sjefen til Sandra angående en kunde som angivelig skal ha blitt ranet av en ansatt ved spisestedet. Daniels hevder at han leter gjennom den mistenktes bolig, men blir værende på telefonen mens Sandra henter den ansatte og leter gjennom klærne til den ansatte før politiet kan komme til stedet. Sandra identifiserer Becky som den skyldige basert på innringerens beskrivelse, og innringeren bekrefter at det var navnet han ble gitt av kunden som skal ha blitt frastjålet vesken sin. Becky benekter tyveriet, og på befaling av politimannen, går hun til kontoret ved restauranten hvor et overvåkningskamera er plassert. En annen ansatt ved restauranten blir brakt inn på kontoret. Han som ringer krever at de andre ansatte leter gjennom Beckys klær igjen, men ingenting blir funnet denne gangen heller.

Innringeren beordrer Sandra å ta av Beckys klær og kroppsvisitere henne, og hvis Becky ikke gjør som hun får beskjed om vil hun havne i fengsel for å ha motsatt seg politiet. Innringeren påstår også at politiet ransaker Beckys hjem på grunn av mistanker om at broren hennes driver med narkotika, og Becky kan muligens være involvert i saken så at hun stripper naken og blir ransaket er avgjørende. Til slutt blir alle Beckys klær fjernet. Ingenting blir funnet, og hun får gitt et forkle til å dekke seg selv med. Sandra får beskjed om å legge alle klærne sine i en pose som skal inspiseres av politiet som skal lete etter spor av marihuana på klærne så snart de får tid. Sandra insisterer på at hun må fortsette jobben sin ved restauranten og hun har det veldig travelt, så Daniels gir en mannlig ansatt ordre om å holde vakt over Becky. En ansatt, Kevin, kommer til kontoret, og etter å ha snakket med Daniels stiller Kevin spørsmål ved innringerens motiver og han forlater kontoret. Til slutt skal Sandras forlovede, Van, holde vakt og han stiller også spørsmål ved den angivelige politimannen i telefonen.

Etter ordre fra mannen i telefonen, fjerner Becky forkleet sitt, og hun må hoppe flere ganger opp og ned naken foran Van under påskudd av at narkotika kan være skjult i kroppsåpningene hennes. Becky protesterer mot behandlingen, og Daniels gir Van ordre om å klaske henne på baken for å ha vært respektløs. Til slutt, blir Becky tvunget til å utføre oralsex på Van som deretter går sin vei med skyldfølelse og han blir erstattet av vaktmesteren Harold. Men Harold lar seg ikke lure av mannen i telefonen, og han blir opprørt over Daniels 'forespørsler. Harold forteller Sandra om hva Daniels ba ham om, og hun ringer endelig til sjefen sin. Hun oppdager at sjefen hennes har vært hjemme hele dagen fordi han var syk, og han hadde ingen anelse om noen etterforskning. Politiet kommer og eskorter Becky vekk fra restauranten og de begynner å etterforske hendelsen. De oppdager at lignende hendelser har skjedd ved flere andre restauranter. Etterhvert blir Daniels identifisert og pågrepet på jobb. Han var en familiemann som jobbet som telefonselger. Becky kontakter en advokat og planlegger et søksmål. Sandra blir senere arbeidsledig, og har ikke lenger noe forhold til Van. Sandra blir intervjuet av en journalist, men advokaten hennes sier at det er enkelte spørsmål hun ikke burde svare på. Filmen avsluttes med en tekst som sier at over 70 lignende hendelser fant sted i 30 amerikanske delstater frem til 2004 da den skyldige ble avslørt og stanset.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]