Common sense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Common sense (uttales kámen senns) er et engelsk uttrykk for det en på norsk kaller «sunn fornuft». Ordet kan også oversettes med «allminnelig fornuft» eller tidvis «Felles forståelse».

Både det engelske uttrykket og norske varianter av det, for eksempel «sunt bondevett», dukker jevnlig opp i debatter, og er et kjent retorisk grep. «Felles forståelse» opphøyes ofte til «sannhet» eller «full riktighet», noe som kan være tvilsomt. Mange vitenskapsmenn mener likevel at det er den sikreste viten en til enhver tid kan ha. Et vanlig motargument er å vise til allmenne oppfatninger fra fortiden som siden er foreldet. Henrik Ibsen hadde også en kommentar til «den kompakte majoritet» i skuespillet En folkefiende. En del kunstretninger, for eksempel surrealismen, dadaismen, op-art og andre avantgardistiske bevegelser, utfordrer det bestående ved å sette spørsmålstegn ved sansene og hva en kan oppfatte ved hjelp av dem.

Større endringer i common sense-grunnlaget kalles ofte for paradigmeskifter.

Common sense er også tittelen på den av Thomas Paines pamfletter som i størst grad var inspirasjon for USAs uavhengighetserklæring. Den ble utgitt 1776 og oppfordret til amerikansk selvstendighet.

Se også[rediger | rediger kilde]