Colombias historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

For å forklare dagens situasjon i Colombia, må vi gå helt tilbake til koloniseringen. I 1499 kom den første europeer, Alonso de Ojeda (kaptein i Christofer Columbus' flåte) til Colombia, og med dette startet 300 år med spansk styre. På 1600- og 1700-tallet var Latin-Amerika hovedsakelig spanske kolonier. Den spanske dominansen i Latin-Amerika tok slutt da Símon Bolívar startet en frigjøringskamp i første halvdel av 1800-tallet. Han frigjorde Colombia, Venezuela, Panama, Ecuador og Peru fra spansk kontroll, og gav dødsstøtet til det spanske overherredømmet på kontinentet. En annen sentral skikkelse i denne frigjøringskampen var den argentinske generalen José de San Martín, som satte den siste spikeren i den spanske koloniale kisten.

Bolívar er helt sentral for å forstå latinamerikansk historie, og han la også grunnlaget for en egen ideologi hvor latinamerikansk enhet stod sentralt, en ideologi som fremdeles står svært sterkt på kontinentet.

Bolívar hadde en drøm om å forene alle de latinamerikanske landene til et stort økonomisk uavhengig land. Det ble holdt et møte mellom latinamerikanske ledere for å ta stilling til Bolívars forslag, men forslaget ble nedstemt med en stemmes majoritet.

Det spanske tilbaketoget i Latin-Amerika gjorde rom for en ny engelsk dominans, og etter hvert særlig en dominans fra De forente stater på kontinentet, så kolonitiden var i realiteten ikke over, den bare skiftet form.

Perioden fra 1948 til 1957 er i dag kjent som La Violencia, hvor over 200 000 mennesker ble drept i kamper.