Hopp til innhold

Cola di Rienzo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cola di Rienzo
Statue av Girolamo Masini fra 1887 som forestiller Cola di Rienzo på Capitol, Roma
Født1313Rediger på Wikidata
Roma[1]
Død8. okt. 1354Rediger på Wikidata
Roma[1]
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetKirkestaten

Cola di Rienzo (født 1313 i Roma, død 8. oktober 1354 i Roma) var en italiensk politisk leder i middelalderen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av vertshusholderen Lorenzo Gabrini. Farens døpenavn ble forkortet til Rienzo, og hans eget, Nicola, ble forkortet til Cola.

Han tilbrakte sine tidligste år i den såkalte «pavenes by», Anagni, hvor han brukte mye tid på å studere de tidlige latinske skribenter, historikere, talere og poeter. Romas tidligere storhet inspirerte ham til å ønske å gjenopprette den makten Roma en gang hadde. Dette ble også styrket av ønsket om å hevne drapet på broren, som hadde blitt drept i et sammenstøt mellom adelsfamiliene Colonna og Orsini.

På denne tiden var Roma en skygge av sin tidligere storhet. Pest og malaria herjet, paven residerte i Avignon og mektige adelsfamilier som Colonna, Orsini og Frangipane sloss mot hverandre. Anarki rådet i den paveløse byen.

Rienzos opprør[rediger | rediger kilde]

Epistolario di Cola di Rienzo

Mot denne bakgrunnen trådte Cola di Rienzo fram på scenen med visjoner om å gjenopprette Romas tidligere storhet. Han så for seg at Italia ikke lenger skulle styres av pave, keiser eller adel, men av det romerske folket, som først lot seg rive med av hans revolusjonære budskap, som også indeholdt planer om en gjennomgripende endring av rettsvesen, forsvar og sosiale forhold. Første pinsedag 1347 gikk han og hans tilhengere i en prosesjon fra Sant'Angelo in Pescheria-kirken til Capitol. Her lot han seg velge til «folketribun», men kom umiddelbart i konflikt med de mektige adelsfamiliene. Han ble tvunget til å flykte til Praha, og dro noen år senere til Avignon. Paven utfordret ham til å konfrontere sine fiender i Roma.

Cola di Rienzo innførte i august 1354 en form for «folkelig diktatur», men til sist snudde også folket seg mot ham, og han ble drept på Capitol. Liket hans ble brent på et bål av tistler, og asken spredt for alle vinder.[2]

Cola di Rienzo ble ikke glemt. Vennen Petrarca skrev en lengre ode til ham, og senere opptrådte han i lord Byrons diktning, hvor han hylles som en statsmann med fremtidsperspektiver. Han er også hovedpersonen i Wagners opera Rienzi. Hans brev og korrespondanse ble utgitt i 1890.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Кола ди Риенцо, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Martin Schwarz Lausten: Kirkehistorie (s. 136), forlaget ANIS, Frederiksberg 1997, ISBN 87-7467-202-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]