Landøydapraktvikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Cochylis atricapitana)
Jump to navigation Jump to search
Landøydapraktvikler
Landøydapraktvikler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cochylis atricapitana
(Stephens, 1852)
Norsk(e) navn: landøydapraktvikler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Viklere
Slekt: Cochylis
Habitat: enger
Utbredelse:

Landøydapraktvikler (Cochylis atricapitana) er en sommerfugl som tilhører familien viklere (Tortricidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 12-16 millimeter) vikler. De ligner mye på slektningen svevepraktvikler men skiller seg fra denne på at hodet og brystet (thorax) er svarte. Forvingen er hvit med grå eller brune partier ved roten, i et tverrbånd litt innenfor midten (ulikt mange andre arter er dette gjerne fullstendig) og i spissen. Bakvingen er lyst gråbrun, tydelig (litt vinkelaktig) innbuktet bak spissen. Larven er blekoransje og ganske trinn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på landøyda (Senecio jacobaea) og finnes i veikanter, på beitemarker og andre steder der denne typiske kystplanten vokser. I alle fall i sørlige områder er det to generasjoner hvert år. Den første klekker om våren og flyr i mai-juni, den andre i august. Larvene til den første generasjonen lever på blomstene i juli, og fullfører utviklingen inne i stengelen, der de forpupper seg. Det dannes en tydelig knute på stengelen. Den andre generasjonens larver, i september-oktober, lever mest i stengelen og røttene. De overvintrer som fullvoksne larver og forpupper seg tidlig på våren.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er sjelden og lite utbredt i Norge og er vurdert som direkte truet (EN) på den norske rødlisten fra 2006, mens arten ble vurdert som utenfor fare ved revisjonen fra 2010.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Cochylis atricapitana på UK Moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]