Club de Berne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Club de Berne er et internasjonalt forum for deling av etterretning mellom etterretningstjenestene i de 28 medlemsstatene i Den europeiske union (EU), Norge og Sveits, navngitt etter byen Bern. Det er en institusjon basert på frivillig utveksling av hemmeligheter, erfaringer og vurderinger, samt diskusjon rundt utfordringer.[1][2] Forumet har eksistert siden 1971 og har intet sekretariat eller beslutningsmandat.

Counter Terrorist Group (CTG) er et forum som sprang ut av Club de Berne og som deler etterretning om terrorisme. CTG gir trusselvurderinger til beslutningstagere i EU og er et slags ekspertsamarbeid.[1][2] CTG ble etablert etter 9/11 for å fremme etterretningssamarbeid mellom europeiske etterretningsorganisasjoner.[3] CTG, i likhet med Club de Berne, er utenfor EUs institusjoner, men kommuniserer med dem via deltagelsen til EU Intelligence Analysis Centre (EU INTCEN) (en gren av European External Action Service).[2] Selv om CTG er utenfor EU, roterer formannskapet synkront med det i Det europeiske råd[3] og det fungerer som et formelt grensesnitt mellom Club de Berne og EU.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c “Club de Berne” meeting in Switzerland Arkivert 10. mai 2011 hos Wayback Machine. Swiss Federal Office of Police (28/April/2004)
  2. ^ a b c Rettman, Andrew (31 March 2011) EU commission keen to set up new counter-terrorism office, EU Observer
  3. ^ a b European counter terrorism meeting Arkivert 11. juni 2011 hos Wayback Machine., MI5