Clonard abbedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clonard abbedi
Den angelikanske kirke (som ikke lenger er i bruk) på klosterområdet i Clonard
LandIrland
StedMeath
Etablert6. århundre
Kart
Kart
Clonard abbedi
53°27′02″N 7°00′26″V

Clonard Abbedi (irsk: Cluain Eraird eller Cluain Iraird, «Erards eng») var et irsk kloster fra tidlig middelalder. Det lå ved elven Boyne, like ved den tradisjonelle grensen mellom den nordlige og sørlige halvdelen av Irland i det som i dag er grevskapet Meath. Landsbyen Clonard ligger like ved stedet klosteret sto. Klosteret hadde stor betydning i sin, men svært lite gjenstår av stedet i dag. Fra luften kan man se konturene av noen av ytterveggene, og det er noen andre synlige jordtufter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlig kristendom[rediger | rediger kilde]

Detalj fra et glassmaleri i St. Finnians kirke i Clonard som forestiller byggingen av klosteret

Klosteret ble grunnlagt omkring år 520 av den hellige Finnian av Clonard,[1] som skal ha startet med en enkelt klostercelle på stedet.[2] Ifølge middelalderske krøniker skal Finnian ha blitt ledet til stedet av en engel. Det opprinnelige stedet skal ha vært i nærliggende Ard Relec.[3] Han var bereist, og baserte klosteret sitt på opplæringen han fikk ved Tours i Frankrike og Llancarfan i Wales.[4] Finnian ble begravet her etter sin død, omkring år 549.

Stort lærested[rediger | rediger kilde]

I løpet av 500-tallet skal flere av de såkalte Irlands tolv apostler,[5] blant dem Columba av Iona, ha studert ved dette klosteret. Det ble et lærested og et sted hvor mange reiste fra til andre steder på de britiske øyer og flere steder i Europa som misjonærer.[6] Se keltisk kristendom.

Fra 700-tallet ble Clonard kontrollert av forskjellige rivaliserende irske klaner, og kontrollen over Clonard var viktig for de som ville være konger i Mide (dagens Meath).[3] Fra midten av 800-tallet var Clonard den ledende kirken i den midtre delen av Irland. Abbeden av Clonard ledet geistligheten i denne delen på samme måte som abbeden i Armagh var leder i nord.[7] Klosteret skal, ifølge en middelalderhymne om Finnian, ha hatt så mange som 3000 studenter tilknyttet seg.[8] Dette tallet er sannsynligvis betydelig overdrevet.

Nedgangstider[rediger | rediger kilde]

En stor del av klosteret som ble reist av Finnian ble brent i 764. Som mange klostersteder i Irland, fikk Clonard store tap under angrepene fra viking mellom 800- og 1000-tallet da det ikke lå langt fra det norrøne kongeriket Dublin. I år 838 ødela de norrøne nordboerne stedet og drepte folk. Ulsterannalene nevner spesielt at Olav Kvite skal ha drept en av kongene av Mide ved Clonard i 864. De kom tilbake igjen i 888.[9] I 939 ble klosteret plyndret av Ceallachan, den irske kongen av Cashel i allianse med de norrøne nordboerne i Waterford. I 970 plyndret og brente Donell, sønn av Murcha, Clonard.[10] Klosteret ble igjen plyndret av «fremmede» (de vil si vikinger) i 997.

Fra 1111 var Clonard bispesete for bispedømmet Meath. Klosteret opplevde nedgangstider på 1100-tallet, og den normanniske biskopen de Rochfort flyttet bispesetet fra Clonard til Trim i 1202.

Det er svært lite igjen av klosterbygningene i dag, bortsett fra noen jordtufter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Den hellige Finnian av Clonard (~470-~549)», Katolsk.no
  2. ^ Herbermann, Charles, red. (1913): «School of Clonard», Catholic Encyclopedia
  3. ^ a b Lalor, Brian (2003): The Encyclopedia of Ireland. Yale University Press. ISBN 0-300-09442-6; s. 212.
  4. ^ «Clonard Abbey», Monastic Ireland. Arkivert fra originalen den 3. mars 2016
  5. ^ «De hellige Tolv apostler av Irland (500-t)», Katolsk.no
  6. ^ Clonard Heritage Trail, Meath County Council
  7. ^ Charles-Edwards, T.M. (2006): The Chronicle of Ireland. Liverpool University Press. ISBN 0-85323-959-2; s. 9–10.
  8. ^ Colatur a fidelibus from Brev. ms. Hibernicum saec. 15. Cod. Oxonien. Miscell. Liturg. 215. Denne hymnen er gjenopptrykket i Dreves, G.M. (1895): Analecta Hymnica Medii Aevi, vol.19. Leipzig: O.R.Reisland. s. 132.
  9. ^ «A Relic of Clonard, County Meath», Dublin Illustrated Journal, 1(35), 3. mai 1862
  10. ^ Lewis, Samuel (1837): Clonard, A Post Town and Parish, A Topographical Dictionary of Ireland, London: S. Lewis & Co.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Clonard Abbey – kategori av bilder, video eller lyd på Commons