Cloeon inscriptum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cloeon inscriptum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cloeon inscriptum
Bengtsson, 1914
Norsk(e) navn: -
Hører til: små-, strøm-
  eller bekkedøgnfluer,
døgnfluer,
insekter
Habitat: i og ved bekker og elver
Utbredelse: vanlig i hele Norge,
?

Cloeon inscriptum er en døgnflue som tilhører familiegruppen smådøgnfluer strømdøgnfluer eller bekkedøgnfluer. Gruppens mange norske navn har oppstått på grunn av ulike norske dialekter og fra litteraturen.

Cloeon inscriptum er vanlig og ofte tallrik i Norge. Den er tidligere blitt forvekslet med gul damdøgnflue, som har vist seg å være sjelden i Norge[1].

Larvene er viktig føde for fisk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago)[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 6-10 millimeter lang og lys brunlig eller mer kremfarget gul kropp. Framvingene har et lyst åpent årenett i fremkant av vingen. Vingene er trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Alle døgnfluene i slekten Cloêon har helt tilbakedannede (mangler) bakvinger. Lengst bak på bakkroppen er det to haletråder (cerci). Hannen har noen ekstra øyne i tillegg til de vanlige.

Den kan forveksles med brun damdøgnflue (Cloêon simile), men kan skilles på det markerte årenett i vingeframkanten. Den er svært lik og vanskelig å skille fra gul damdøgnflue (Cloêon dipterum).

Nymfer/larver[rediger | rediger kilde]

Larvene er mellom 6-10 millimeter lange og har tre haletråder (cerci), som er kortere enn kroppen, og den miderste er litt kortere en de to på siden. De har ikke mørke ringer, men kan ha et mørkt bånd. Den midterste haletråden har små korte hår ut til hver side. De to ytre haletrådene har bare hår på innsiden. Det er sju par små trakégjeller (bladgjeller) med rund bladform bakover på siden av bakkroppen. De første seks er doble (to gjelleblad), den siste er enkel (ett gjelleblad). Bakkroppen smaler bakover i en spiss, fargen er grå med mørkere og lysere flekker. Hodet er kraftig og like bredt som brystet. Labialpalpens (de korteste og nederste «munnføttene») ytre (tredje) ledd er spist med et tydelig vinklet ytre hjørne. Maxillarpalpens (de lengste og øverste «munnføttene») har tre ledd.

Den er svært lik og vanskelig å skille fra gul damdøgnflue (Cloêon dipterum). Gul damdøgnflue har noen mørke flekker ytterst på låret (femur), på det andre og tredje beinpar, samt at bladgjellene generelt er litt mindre enn hos Cloêon inscriptum.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cloeon inscriptum har nymfestadiet i ferskvann. Eggene slippes av hunnen ned på vann overflaten. De synker straks til bunnen. nymfer. Larvene finnes frittvømmende på bunnen og lever av alger på steiner og planter. Om de blir forstyrret svømmer de bort med vrikkende bevegelser. De voksne spiser ikke.

Cloeon inscriptum tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

Døgnfluer kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hunnen kan leve opptil 14 dager før hun legger egg. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Nyere undersøkelser av innsamlet materiale fra Norge, viser at det har vært en sammenblanding av artene. En regnet tidligere med at det var gul damdøgnflue (Cloêon dipterum) som var den vanlig arten i Norge[2], men det viste seg at det er Cloêon inscriptum som er vanlig utbredt over hele landet. Etter revideringen viser det seg at funn av gul damdøgnflue er svært sjelden, slik at det har vært noe tvil om den finnes i Norge. Den er representert i Sverige, men nyere norske funn tyder på at den er en norsk art[1].

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Olsen, Kjell Magne & Reiso, Sigve. 2005.
  2. ^ Aagaard, K. & Dolmen, D. 1996.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]