Clifford Geertz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Clifford Geertz
Født23. august 1926[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
San Francisco[5]Rediger på Wikidata
Død30. oktober 2006[1][2][3][6]Rediger på Wikidata (80 år)
PhiladelphiaRediger på Wikidata
Utdannet ved Harvard University, Antioch University[7], Antioch CollegeRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Talcott ParsonsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Antropolog, universitetslærer, sosiologRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av National Academy of Sciences, American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Utmerkelser Talcott Parsons Prize (1974), Fukuokas pris for asiatisk kultur (1992)Rediger på Wikidata

Clifford James Geertz (født 23. august 1926 i San Francisco, død 30. oktober 2006 var en amerikansk antropolog og var inntil sin død professor emeritus ved Institute for Advanced Study, Princeton, New Jersey.

Liv[rediger | rediger kilde]

Clifford Geertz ble født i San Francisco, California. Etter å ha tjenestegjort i U.S Navy i den annen verdeskrig, tok han sin B.A i filosofi ved Antioch College i Yellow Springs, OH i 1950 og sin doktorgrad i filosofi ved Harvard Universitetet i 1956 der han hadde studert sosialantropologi. Han underviste ved flere skoler før han ble en del av den antropologiske avdelingen ved Universitetet i Chicago i årene 1960-1970. han ble så professor i social science ved Institute for Advanced Study i Princeton fra 1970 til 2000, deretter ble han professor emeritus. Han mottok æresdoktorater fra rundt femten colleger og universiteter, deriblant Harvard, universitetene i Chicago og Cambridge. Han var først gift med antropologen Hildred Geertz. Etter skilsmissen giftet han seg med Karen Blu, også antropolog. Clifford Geertz døde av komplikasjoner etter hjertekirurgi 30. oktober 2006.

Tanker og arbeider[rediger | rediger kilde]

Ved Universitetet i Chicago ble Geertz en forkjemper for symbolsk antropologi, som først og fremst er opptatt av tankens (symboler) rolle i samfunnet. Symboler styrer handling. Kultur, definert av Geertz i boken The Interpretation of Cultures (1973), er «et system av arvede konsepter uttrykt i symbolske former gjennom hvilke mennesker kommuniserer, vedlikeholder og utvikler sin kunnskap om og holdninger i forhold til livet.»(1973:89). Kulturens funksjon er å tillegge verden mening og gjøre den forståelig. Rollen til antropologer er å prøve (selv om fullstendig suksess ikke er mulig) å tolke de styrende symbolene i hver kultur. Hans essay, Deep Play: Notes on the Balinese Cockfight, som finnes i The Interpretation of Cultures, er et klassisk eksempel på tykk beskrivelse. Geertz var i den forstand svært innovativ siden han var en av de første som så at innsikt i vanlig språkforståelse og litterær analyse kunne være en kraftig forklaringsfaktor i samfunnsvitenskapene.

Viktigste verk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Clifford-Geertz, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  4. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 21498
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014
  6. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id geertz-clifford, besøkt 9. oktober 2017
  7. ^ www.nndb.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)