Claudia de' Medici

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Claudia de’ Medici
Fyrstegrevinne av Tirol
Lorenzo Lippi 002.jpg
Født4. juni 1604
Palazzo Pitti
Død25. desember 1648
Det tysk-romerske rike
Gravlagt Innsbruck
Ektefelle Federico Ubaldo delle Rovere (1921–1923)
Leopold V (1626–1632)
ForeldreFerdinand I og Christine
Far Ferdinando de' Medici
Mor Christina av Lothringen
Søsken
7 oppføringer
Catherine de' Medici, Governor av Siena, Maria Maddalena de' Medici, Cosimo II de' Medici, Lorenzo de' Medici, Carlo de' Medici, Eleonora de' Medici, Francesco di Ferdinando de' Medici
Barn se egen liste
Beskjeftigelse Politiker
Annet navnClaudia de’ Medici
Regjeringstid16321646

Claudia de' Medici (født 4. juni 1604 i Firenze, død 25. desember 1648 i Innsbruck) var 16261646 fyrstegrevinne av Tirol. Hun stammet fra Medici-familien i Firenze (Toskana) og ble gjennom sitt andre ekteskap med Leopold V erkehertuginne av («øvre»!) Østerrike.

Liv[rediger | rediger kilde]

Claudia var den yngste dattera til storhertug Ferdinand I av Toskana og Christine av Lorraine. Hennes første mann, Federico Ubaldo delle Rovere, som skulle bli hertug av Urbino, døde 1623 bare to år etter bryllupet. Den 19-årige enka returnerte med sin datter Vittoria til Firenze for å leve i et kloster.

I 1626 giftet hun seg på nytt, denne gang med Leopold V, som var broren til den tysk-romerske keiseren Ferdinand II. Leopold hadde arvet tittelen erkehertug av Østerrike, slik at Claudia også ble tiltalt som erkehertuginne. Leopold regjerte imidlertid bare den delen av habsburgriket som den gang ble kalt Oberösterreich, dvs. Tirol (som fyrstegreve) og Vorderösterreich.

Da Leopold døde i 1632, var deres eldste sønn bare fire år, slik at Claudia overtok regjeringen av Tirol frem til 1646. Sammen med keiserne Ferdinand II og III fortsatte hun også som regent av Vorderösterreich. Claudia utviste stor statsmannskunst i denne vanskelige tiden, som var preget av trettiårskrigens uroligheter. Hun bygget på den ene siden flere festninger for å avverge svenske angrep mot Tirol. På den andre siden klarte hun å utvide sine vorderösterrikske besittelser på bekostning av hertugdømmet Württemberg. Disse måtte hun imidlertid returnere ved freden i Westfalen.

På det innenrikspolitiske plan fremmet hun kunst, handel og håndverk. Blant annet hentet hun både italienske kunstnere til Innsbruck og støttet lokale kunstnere, noe tallrike kirkelige og profane barokkbygg- og -kunstverk vitner om den dag i dag. Hun innrettet handelsdomstolen i Bozen, noe som skapte forutsigbarhet og oppgang for handelsstanden. Hun var også en sterk tilhenger av motreformasjonen.

Barn[rediger | rediger kilde]

Claudia fødde seks barn i to ekteskap:


Forgjenger:
 Leopold V 
Fyrstegrevinne av Tirol
Etterfølger:
 Ferdinand Karl