Churchill Falls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vannfallet i 2008, fire tiår etter at vannet ble ledet over til vannkraftverk.
Churchill Falls beliggenhet i Labrador

Churchill Falls er et vannfall med vannkraftverk fra 1971 i elven Churchill i provinsen Newfoundland og Labrador, Canada. Verket ligger nordøst på Labrador-halvøya, ikke langt fra utløpet i Atlanterhavet. Området og vannfallet ble oppdaget av ansatte i Hudson's Bay Company så sent som i 1839. Vannfallet er 75 meter høyt, men totalt fall over et litt lengre strekk er 316 meter.

Tanken om å demme opp vannmengdene her stammer fra 1942, men først med tilgjengelighet av teknologi for å frakte strøm over store avstander, ble det innledet arbeider med oppdemming i 1967. Et antall demninger og underjordiske vannledninger demmer opp Smallwood-reservoaret på hele 6 000 km² – verdens nest største kunstige reservoar og provinsens største innsjø. Vannmengder fra det tidligere Twin Falls-anlegget er siden 1974 ledet over til Churchill Falls-anlegget via Smallwood-reservoaret.

Siden 1970 har vann blitt ledet til underjordiske tunneler som gir vannkraft til Churchill Falls hydroelectric power station. Installert effekt er 5 428 MW, og dette kan utvides til 6 300 MW. Det er 11 turbiner som produserer opptil 35 TWh årlig. Kraftstasjonen ligger under fjell, og er den nest største i Nord-Amerika etter installert produksjonskapasitet. Det er også verdens nest største underjordiske kraftstasjon, etter Robert-Bourassa vannkraftverk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]