Chronicon Scotorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Chronicon Scotorum, det vil si Skottenes (eller irenes) krønike, en krønike om irske hendelser fra middelalderen.

Chronicon Scotorum er en samling av annaler som ble satt sammen på klosteret Clonmacnoise, og dekket perioden fra de førhistoriske tider og fram til år 1150, men med flere hull. Et tillegg inneholder hendelser fra 1141 og til 1150. Den er tett beslektet med Tigernach-annalene. Verket har overlevd via en papirkopi som ble avskrevet av Dubhaltach MacFhirbhisigh en gang rundt 1640 fra et eksemplar som ikke lenger eksisterer.

MacFhirbhisighs kopi ble oppbevart av hans venn og sannsynligvis også hans elev Roderick O Flaherty på slutten av 1600-tallet. Det var i Frankrike for en tid på 1760-tallet før det ble ervervet av Trinity College i Dublin i 1776. Det er også to kopier i Det kongelige irske akademi. Verket ble redigert og utgitt av William M. Hennessy i 1866.

Verket blir ansett for å være en av de mest betydningsfulle irske annaler ved at den inneholder informasjon som ofte ble fortegnet i andre samlinger og har også spesiell betydning for forståelsen av Skottlands konger, men også kristendommens utbredelse i Irland og Skottland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]