Christopher Severin Knag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christopher Severin Knag
Født29. mai 1855[1][2][3]Rediger på Wikidata
Død14. apr. 1942[2]Rediger på Wikidata (86 år)
BeskjeftigelseIntarsia cutter, møbeldesigner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Christopher Severin Knag (født 29. mai 1855, død 14. april 1942[4]) var en møbelkunstner i Bergen, som startet møbelfirmaet Chr. Knag. Møblene hans er å finne ved ulike museer, blant annet ved Kunstindustrimuseene i Bergen, Oslo og Trondheim. Knagmøbler anses i dag som familieklenodier og samleobjekt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Knag ble født i Bergen, som sønn av skreddermester Lars Johan Knag og Jannicke Christophersdatter. Han var en av tre brødre som alle valgte håndverkeryrket, en skreddermester, en glassmester og en snekkermester. Christopher giftet seg i 1884 med Elvina Sophie Amalie Pettersen og sammen fikk de barna Johan, Signe, Alf og Olaf.

Som 14-åring begynte han i lære hos snekkermester Reinert Abrahamsen, læretiden varte i fem år. I 1874 reiste han til København for å lære mer og arbeide. Der ble han i 15 måneder før reisen gikk videre til Stockholm, hvor han oppholdt seg like lenge. Ved hjemkomsten til Bergen tok han ut borgerskap som snekker.

Med flid, dyktighet og vekt på kvalitet og detaljer oppnådde Knag raskt et godt ry som møbelsnekker. Han deltok ved flere verdens- og landsutstillinger, og han leverte møbler til Bergens Håndverks- og Industriforenings lotterier. Videre leverte han møbler og annet utstyr til flere offentlige institusjoner, som Vestlandske Kunstindustrimuseum, Kunstforeningen og Bergens Museum.

Etter hvert ble Knag spesielt kjent for møbler med intarsia. Han utførte intarsia i både tre, metall og perlemor, men det var møbler med intarsia i farget og naturlige tresorter han ble mest kjent for. Til de ulike utstillingene sendte han møbler i dragestil og i art nouveau, begge stiltypene med intarsia.

Den første utstillingen Christoffer Knag deltok på var Landsutstillingen i Bergen 1898, hvor han vant sølvmedalje. Han stilte med et skap i dragestil, rikt dekorert med intarsia. Alle flater var dekorert med ulike bilder inspirert av norsk folkekunst. Neste utstilling Knag deltok i var verdensutstillingen i Paris i 1900. Her deltok han med samme skap som på landsutstillingen og et til i samme stil. På denne utstillingen vant han gullmedalje. Til verdensutstillingen i St. Louis i 1904 stilte Knag med et skap likt det han lagde til landsutstillingen i Bergen, samt et bord, åtte stoler, to mindre skap og en benk. For denne møbelserien oppnådde han Grand Prix, den høyeste utmerkelsen.

I 1914 ble det holdt en Jubileumsutstilling i Kristiania, i anledning 100-årsjubileet for den norske grunnloven av 1814. Knag deltok på utstillingen med to skap i art nouveau-stil, med innlagt intarsia. Knag var en av fem snekkere som fikk gullmedalje for sine bidrag. Den siste utstillingen Knag deltok i var Verdensutstillingen i Rio de Janeiro 1923. Her deltok også sønnen Alf Knag. Christoffer deltok med to skap i art nouveau-stil og Alf deltok med møblene til konferansesalen. Sistnevnte møbler ble lagd i eik og utført i nybarokk stil.

Utstillingsmøblene lagde han stort sett på fritiden sin. I verkstedets åpningstid måtte han forholde seg til kundenes stilønsker, som hovedsakelig fulgte moten. På 1800-tallet og et stykke inn på 1900-tallet var det historismen som var gjeldende.

Christopher Knag var i en årerekke medlem av styret i Vestlandske Kunstindustrimuseum og var mesteparten av sitt yrkesaktive liv medlem av Bergen Haandværks- og Industriforening. Da Snekkermestrenes Fagforening ble stiftet i 1892 ble han valgt inn i styret som sekretær og bibliotekar, senere ble han valt inn som formann. I 1920 ble Knag tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt arbeid til håndverkets fremme.

Fram til 1929 stod Christopher Knag for ledelsen av bedriften Chr. Knag. Litt inn på 1900-tallet blir han også godt hjulpet av sønnene sine, Johan og Alf. Det var meningen at eldstesønnen, Johan, skulle overta bedriften. I 1914 dør imidlertid Johan, dermed blir det Alf som i 1929 overtar driften. Christopher Knag fortsatte likevel å ha sine gjøremål i bedriften fram til sin død i 1942.

Arkivet etter Christopher og Alf Knag er oppbevart ved Bergen byarkiv. Chr. Knag var spesielt kjent for møbler med innlagt intarsia, bilder i tre. Arkivet inneholder derfor en del fine prøver av intarsia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk kunstnerleksikon, Norsk kunstnerleksikon ID Christopher_Severin_Knag, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Christopher_Knag, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ KulturNav, KulturNav-ID 27289f29-ebd8-434d-9856-d5c113811c18, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Christopher Knag fra Norsk biografisk leksikon

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Arkivet etter Christopher og Alf Knag. Bergen Byarkiv
  • Reigstad, Ingebjørg: Christopher Knag. En bergensk møbelkunstner. Bergen 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]