Christine av Diez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christine av Diez
Født22. aug. 1571[1]Rediger på Wikidata
Siegen[2]Rediger på Wikidata
Død1638[3]Rediger på Wikidata
Benfeld[4]Rediger på Wikidata
Far Jan RubensRediger på Wikidata
Mor Anna av SachsenRediger på Wikidata
Søsken Anna av Nassau, Emilia av Nassau, Peter Paul Rubens, Maurits av Nassau, Philip RubensRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Signatur
Christine av Diezʼ signatur

Christine av Diez (Dietz) (født 22. august 1571 i Siegen, død 1638 i Benfeld[5]) var den yngste datteren til fyrstinne Anna av Sachsen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Med hensyn til farskapet er det to muligheter. Enten Vilhelm I av Oranien - prinsesse Annes ektemann – men han anerkjente ikke datteren som sin egen. Han ønsket i øvrig å skilles fra Anne under påstand om utroskap. Eller Annas advokat Jan Rubens, som hun hadde en affære med. I så fall var Christine halvsøster til maleren Peter Paul Rubens, som var Jans sønn med Maria Pypelinckx.

Christine ble etter affæren med Rubens sendt med Anna til slottet Belstein. Her utartet morens oppførsel; hun hallusinerte og hadde voldelige utbrudd, slik at Christine etter noen år ble tatt fra henne. Hun vokste heretter opp i Dillenburg sammen med sine halvsøsken hos Vilhelms mor – grevinne Juliana av Stolberg – samt hos Vilhelms bror Johann VI av Nassau-Dillenburg.

Christine ble utdannet ved Collegium virginum nobilium, det tidligere premonstratenserkloster i Keppel ved Hilchenbach-Allenbach.[6] Etter reformasjonen var klosteret blitt omdannet til en stiftelse for adelige jomfruer, under beskyttelse av grevehuset Nassau-Siegenauer.

Giftemål[rediger | rediger kilde]

Den 10. desember 1597 giftet hun seg med Johann Wilhelm von Welschenengst-Bernkott, borggreve og kommandant i Dillenburg, herre til Isenburg og Gutsherr, med store besittelser i Neuwied og Andernach. Bryllupet ble arrangert av onkel Johann, som sørget for Christine på samme måte som for hennes søsken. Heretter mottok hun herrskapet Dietz.[7]

Paret fikk tre barn sammen; Hans Heinrich, Anna Elisabeth og Katharina av Welschenengst-Bernkott.

I slutten av 1637 eller begynnelsen av 1638, døde Christine hos sin eldste datter i Bernfeld/Elsass.

Referanser[rediger | rediger kilde]