Maria Pypelinckx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maria Pypelinckx
Peter Paul Rubens - Portrait of an old woman - Alte Pinakothek.jpg
Født20. mars 1538[1][2][3][4]
Antwerpen
Død19. oktober 1608 (70 år)
Antwerpen
Ektefelle Jan Rubens
Barn Peter Paul Rubens, Philip Rubens
Beskjeftigelse Skribent

Maria Pypelinckx, også Pypelinx og Pypelincks (født 1538 i Kuringen ved Hasselt, død 19. oktober 1608 i Antwerpen) var maleren Peter Paul Rubens mor.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Maria ble 29. november 1561 gift med kalvinisten Jan Rubens. I 1568 flyktet de pga. religionsuroligheter fra Amsterdam og slo seg ned i nærheten avKöln.[5] Hun brukte mange krefter på å utrede flokene fra mannens påståtte ekteskapsbrudd med Vilhelm I av Oraniens kone Anna av Sachsen – datter av kurfyrste Moritz av Sachsen og dennes kone Agnes av Hessen.[6]

Christine av Diez[rediger | rediger kilde]

Det ble påstått at Jan fikk barnet Christine med Anna. Etter morens psykiske deroute, ble Christine oppdratt av Annas bestemor – grevinne Juliana av Stolberg – og ble altså ikke utstøtt, tross påstandene om at hun var "uekte". Vilhelm hadde et problematisk ekteskap med Anna, og påstandene om utroskap var derfor et passende påskudd for ham til å slippe av med henne.

Tilbake til Antwerpen[rediger | rediger kilde]

Maria lyktes omsider med å få mannens dødsdom omstøtt, hvoretter han ble sendt i eksil til Siegen i Westphalen. Etter ti år vendte Jan Rubens tilbake til Köln, hvor han døde i 1587. To år senere flyttet Maria med barna tilbake til Antwerpen, og vendte samtidig tilbake til katolisismen igjen.[7]

I 1608, da Maria lå for døden, bega sønnen Peter Paul seg hjemover fra sitt utenlandsopphold, men kom 9 dager for sent til å ta avskjed. Han trakk seg tilbake til St. Mikaels abbedi, hvor moren lå begravet. På hennes gravmæle anbrakte han sitt store maleri, utført i Italia, av madonna med den hellige Gregor (og andre helgener). Bildet havnet siden i Grenoble. I samme kirke ble en annen sønn, den lærde Philip begravet i 1619.

Referanser[rediger | rediger kilde]