Christine Keeler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Christine Keeler
Christine Keeler on After Dark.JPG
Christine Keeler under en TV-debatt i 1988.
Født22. februar 1942 (75 år)
Uxbridge
Yrke Modell
NasjonalitetStorbritannia

Christine Keeler (født 22. februar 1942 i Uxbridge Greater London) var en britisk modell og stripper som var i sentrum av den såkalte Profumoaffæren i 1963.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Keeler vokste opp i Wraysbury i Berkshire. Da hun var femten år gammel, rømte hun hjemmefra og dro til London, hvor hun jobbet som modell og som en stripper på en klubb i Soho. Da hun var seksten, fødte hun et barn som døde kort tid etter fødselen.

Hun flyttet sammen med en mann ved navn Stephen Ward, men det sies at det ikke var et kjærlighetsforhold, men snarere et forretningsforhold hvor Ward tok vare på sin egne og den attraktive Christines interesser.

Profumo-skandalen[rediger | rediger kilde]

Keeler startet et forhold i 1961 med den britiske konservative politikeren John Profumo, daværende forsvarsminister i Harold Macmillan regjering. Samtidig hadde hun et forhold med Eugene Ivanov som var marineattaché ved den sovjetiske ambassade i London.

Da forholdet ble avslørt, løy Profumo i Underhuset den 22. mars 1963, da han hevdet at det ikke hadde skjedd noe utilbørlig mellom ham og Christine Keeler.

Den 5. juni samme år innrømmet John Profumo at han hadde løyet i parlamentet. Det førte til at han ble tvunget til å gå av som forsvarsminister. Etter avgangen til John Profumo ble det nedsatt en granskingskommisjon. Denne ble ledet av lord Denning. Rapporten ble en bestselger, men den var ikke hyggelig lesning for statsminister Harold Macmillan og hans nærmeste. Macmillan valgte å trekke seg av helsemessige årsaker, og Profumo-skandalen var den direkte foranledningen til at de konservative tapte valget året etter.

Livet etter skandalen[rediger | rediger kilde]

Keeler ble arrestert 5. september 1963, etter anklager om mened i en rettssak som ikke hadde noen sammenheng med Profumo-skandalen. I forbindelse med denne saken var hun fengslet i ni måneder. Hennes forretningsforbindelse Stephen Ward begikk selvmord under rettssakens siste dag. I 2001 utgav hun sammen med redaktøren Douglas Thompson sin selvbiografi med tittelen The Truth at Last: My Story. Og i 2012 utgav hun også sammen med Thompson boken Secrets and Lies.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]