Christine Keeler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christine Keeler
Født22. feb. 1942[1][2]Rediger på Wikidata
Uxbridge
Død4. des. 2017[3]Rediger på Wikidata (75 år)
Princess Royal University Hospital (Locksbottom)[3]
BeskjeftigelseModell, showgirl, selvbiograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia

Christine Keeler (født 22. februar 1942 i Uxbridge i Greater London, død 4. desember 2017Princess Royal university hospital nær Farnborough[4]) var en britisk modell og stripper som var i sentrum av den såkalte Profumo-affæren i 1963.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Keeler vokste opp i Wraysbury i Berkshire. Da hun var femten år gammel, rømte hun hjemmefra og dro til London, hvor hun jobbet som modell og som stripper på en klubb i Soho. Da hun var seksten, fødte hun et barn som døde kort tid etter fødselen.

Hun flyttet sammen med en mann ved navn Stephen Ward, men det sies at det ikke var et kjærlighetsforhold, men snarere et forretningsforhold hvor Ward tok vare på sin egne og den attraktive Christines interesser.[trenger referanse]

Profumo-skandalen[rediger | rediger kilde]

Keeler startet i 1961 et forhold med den britiske konservative politikeren John Profumo, som var forsvarsminister i Harold Macmillan regjering. Samtidig hadde hun et forhold med Eugene Ivanov som var marineattaché ved den sovjetiske ambassaden i London.

Da forholdet ble avslørt, løy Profumo i Underhuset den 22. mars 1963, da han hevdet at det ikke hadde skjedd noe utilbørlig mellom ham og Christine Keeler. Den 5. juni samme år innrømmet John Profumo at han hadde løyet i parlamentet. Det førte til at han ble tvunget til å gå av som forsvarsminister.

Etter avgangen til John Profumo ble det nedsatt en granskingskommisjon. Den ble ledet av Alfred Denning. Rapporten ble en bestselger, men den var ikke hyggelig lesning for statsminister Harold Macmillan og hans nærmeste.[trenger referanse] Macmillan valgte å trekke seg av helsemessige årsaker, og Profumo-skandalen var den direkte foranledningen til at de konservative tapte valget året etter.[trenger referanse]

Livet etter skandalen[rediger | rediger kilde]

Keeler ble arrestert 5. september 1963, etter anklager om mened i en rettssak som ikke hadde noen sammenheng med Profumo-skandalen. I forbindelse med denne saken var hun fengslet i ni måneder. Hennes forretningsforbindelse, Stephen Ward, begikk selvmord på rettssakens siste dag.

I 2001 utgav hun sammen med redaktøren Douglas Thompson sin selvbiografi med tittelen The Truth at Last: My Story. Og i 2012 utgav hun også sammen med Thompson boken Secrets and Lies.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Christine-Keeler, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0444499, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b www.theguardian.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Christine Keeler, model at centre of Profumo sex scandal, dies age 75». The Independent (engelsk). 5. desember 2017. Besøkt 6. desember 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]