Christian Sulheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Sulheim
Født5. aug. 1952[1]Rediger på Wikidata (70 år)
LomRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Bonde, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Christian Grindvold Sulheim (født 5. august 1952 i Lom) er en norsk kulturminneverner, gårdbruker og forretningsmann.[2]

Sulheim vokste opp på slektsgården Uppigard Sulheim i Bøverdalen i Lom, som odelsgutt i en søskenflokk på sju. Han har siden 1983 vært talsmann for private eiere av fredede kulturskatter og gjort en innsats for norsk kulturminnevern ved å etablere og lede stiftelsen Norsk Kulturarv.

I 1988 fikk Sulheim og foreningen i samarbeid med Oppland fylkeskommune og Kommunaldepartementet, etablert det planlagte Senter for bygdekultur i Vågå, et kompetansesenter for utdanning og sysselsettingstiltak i kulturminnevernet. Som senterets daglige leder tok Sulheim initiativet til den første formaliserte fagutdanning i lafting og vøling av gamle hus, og han reiste rundt i Europa for å studere samspillet mellom myndigheter og private eiere av fredede kulturskatter. 1989 stiftet han Top of Norway, et aksjeselskap der han i samarbeid med Star Tour og 30 andre firmaer tilrettela for organisert kommersiell kulturminneturisme i Norge.

Med bistand fra Kommunaldepartementet etablerte Sulheim stiftelsen Norsk Kulturarv i 1993. I ti hektiske år var han stiftelsens direktør. Hans innsats resulterte i kvalitetsmerket Olavsrosa, «Ta et tak-aksjonen», som reddet anslagsvis 1800 gamle hus, bøkene «Norsk Kulturarv: Praktisk informasjon, en vedlikeholdshåndbok for eiere av fredete hus», og «Norsk Kulturarv, ei praktisk reisehåndbok», utstillingen «Kulturarven» i Norges Informasjonssenter i Oslo, tidsskriftet Kulturarven m.m. I en treårsperiode (1997–99) representerte han stiftelsen gjennom nesten 1000 bidrag i radio, fjernsyn, aviser og tidsskrifter.

Sulheim har også bidratt til Loms lokalhistorie, bl.a. gjennom portrettet «N'Torgeir T.» (av Torgeir T. Garmo) og beskrivelsen av brannverntiltakene i Lom stavkirke.

Han fikk Norsk Kulturarvs ærespris i 2017.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]