Christian Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian Lund
Født22. okt. 1835Rediger på Wikidata
Jevnaker
Død10. aug. 1898Rediger på Wikidata (62 år)
Christiania
BeskjeftigelseJurist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Christian Lund (født 22. oktober 1835 på Gulla i Jevnaker, død 10. august 1898 i Kristiania) var en norsk jurist, kjent som manuduktør for studenter på slutten av 1800-tallet.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av embetsmannen Claus Henrik Peter Lund og Karen Bolette Juell, ble student i 1856 og cand. jur. i 1861. I 1864 ble han kopist i Revisjonsdepartementet, men måtte ta avskjed i 1873 på grunn av blindhet. Han var født med et blindt øye, og det andre ble etter hvert angrepet av grå og grønn stær.

Alt som nyutdannet hadde Lund begynt som manuduktør for studenter, og etter at han ble blind ble dette yrket hans. Han fulgte med i den juridiske litteraturen ved å få studentene til å betale manuduksjonen ved å lese opp for ham, og utviklet etter hvert en svært god hukommelse. Lund var i mange år en institusjon blant de juridiske studentene i Kristiania. Han foreleste for dem fra en gyngestol i en leilighet i Bakkegata, særlig i eksamensperiodene, og var kjent under navnet «Blinde-Lund».

Etter anmodning av sin svigerinne Henriette Wulfsberg dikterte han en juridisk lærebok for elevene ved Wulfsbergs pikeskole, som var den første trykte norske læreboken i rettslære for skoleelever.

Jacob Hilditsch har skildret ham i et intervju som også ble utgitt i boken Kristiania-portrætter (1895).

Litteratur[rediger | rediger kilde]