Hopp til innhold

Chongming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shanghai byprovins med Chongming fylke i mørkebrunt. Chongmingøya er den største av de tre øyene.

Chongming (øy) og Chongming fylke (kinesisk: 崇明县, pinyin: Chóngmíng Xiàn, på Wu: Dzonmin Jeu) tilhører byprovinsen Shanghai og ligger i utløpet av floden Yangtze i Østkinahavet. Chongming har et areal på 1041,38 km² og hadde en befolkning på 694 600 i 2001.

Som fylke omfatter det tre større øyer: Chongming-øya (崇明岛, pinyin: Chóngmíng Dǎo), Changxing og Hengsha. Disse tre øyene er lavtliggende alluviale øyer, som altså er blitt bygget opp over lang tid av sedimenter som Chang Jiang har ført med seg nedover. Chongming-øya ble «født» i 618, og er vokst til en av Kinas største øyer. Kun Taiwan og Hainan er større.

Nanmen, Chongmings største by pr 2006

Bystaten Shanghai bestod før årtusenskiftet av en rekke fylker, men nå (2006) er de omgjort til distrikter. Chongming fylke er det eneste som fortsatt har fylkesstatus. Det var lenge det med landlige område av Shanghai, men med den pågående bygging av tunnel over floden, er det mange som flytter over til øyene blant annet for å lete etter gull. Chongming er også et viktig omplasseringsområde for folk som er blitt fortrengt av de tre slukters demning.

Det planlegges en ny by, Dongtan, på øya. Det er meningen at byen skal stå klar med boliger for 50 000 mennesker innen åpningen av Expo 2010 i Shanghai. I 2040 skal byen etter planene dekke et område som tilsvarer en tredel av Manhattan og ha en befolkning på 500 000.

Chong Mings nasjonale skogspark er også her.

Shanghais byregjering ønsker å utvikle øya for turisme (2008). Et langtidsplan som går frem til år 2020 setter utviklingen i forbindelse med den etter kinesiske myndigheters vurdering svært vellykkede utvikling av Pudong. Det er meningen av øyas skogsareal innen målåret skal ga vokst fra 16 % til 55 %. Øya skal bli «miljøvennlig».

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Storkommuner:

  • Chengqiao (城桥镇), administrativt sete; Buzhen (堡镇镇); Changxing (长兴镇); Chenjia (陈家镇); Dongping (东平镇); Gangxi (港西镇); Gangyan (港沿镇); Jianshe (建设镇); Lühua (绿华镇); Miao (庙镇); Sanxing (三星镇); Shuxin (竖新镇); Xianghua (向化镇); Xinhai (新海镇); Xinhe (新河镇); Zhongxing (中兴镇);

Kommuner:

  • Hengsha (横沙乡), Xincun (新村乡).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]