Chokibune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japansk ferjebåt med kvinnelige passasjerene på et havnested. Utseendet på chokibune er omtrent det samme.

Chokibune, også omtalt som Chokkibune, var en vanlig og åpen båt for ferjevirksomhet og mindre ærender på de japanske elvene i Edo-perioden 1603-1868 og Meiji-perioden 1868-1912. Den var gjerne brukt som taxibåt på elvene mellom landet og fornøyelsesbåtene.

Til tross for størrelsen har båten spring mot en meget lang og slank forstevn som sluttet i været høyt hevet over resten av skroget. Som de fleste japanske elvefartøyene har chokibunen flatt bunn, men også en enkel konstruksjon som mot akter sluttet i et lav tverrspeil med bordgangene som «vinger». Båttypens karakteristiske trekket, den meget iøynefallende forstevnen, har alltid vært en japansk særegenhet på de fleste båttyper fra gammelt av. Ordet chokki eller choki betyr støttann av et villsvin, og bune betyr båt.

På tverrspeilet lå en fordypning kalt et «vrikkehull» som er kjent i Norge på de norske prammene for bruk av en enslig åre. Åren som forresten var noe spesielt utformet for størst mulig effekt, ble lagt der for at roeren skal kunne vrikke seg framover. Denne teknikken for roing har vært kjent på de japanske øyene i mange århundrer og brukt endog på mye større havgående fartøyer. Åren kalles yuloh og var oppfunnet i Kina. Åren som på japansk het ro, er relativt komplisert i oppbygning i forhold til de vestlige årene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]