Chinguetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ksour i Ouadane, Chinguetti, Tichitt og Oualata
   UNESCOs verdensarv   
LandMauritanias flagg Mauritania
Innskrevet1996
Kriterium III, IV, V
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 750
Chinguetti ligger i Mauritania
Chinguetti
Chinguetti (Mauritania)

Chinguetti (arabisk شنقيط) er en by nordvest i Mauritania.

Fredagsmoskéen i Chinguetti regnes av mange mauritanere som en nasjonalhelligdom
Et koranbibliotek.

Byen ligger på Adrarplatået øst for Atar. Den ble grunnlagt på 1200-tallet, i form av en ksar, og var tidligere en oppsamlingsplass for karavaner som kryssa Sahara i transsaharisk handel, og også for pilegrimer på vei til Mekka. Byen er fortsatt et viktig religiøst senter. Viktige bygg i byen er moskéen, et fort bygd av Fremmedlegionen og et høyt vanntårn.

Byen har et titalls bibliotek med gamle manuskript på gaselle- og geiteskinn. Dei fleste bøkene er islamske hellige tekster og kommentarer, men det finnes òg bøker om litteratur og vitenskap. Byen omtales noen ganger som en av islams helligste byer.

Byen ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1996, sammen med byene Ouadane, Tichitt og Oualata, som alle har tilsvarende ksar-byanlegg. En ksar (flertall ksour) er et landsby- eller bysamfunn bestående av sammenbygde murhus. Slike byanlegg er vanlige i deler av Nord-Afrika, særlig sør for Atlasfjellene. UNESCO la vekt på byenes velbevarte middelalder-byplan, på deres rolle for karavanefarten og nomadekulturen i Sahara, og deres rolle som sentre for islamsk kultur og lærdom.

Mauritanias første offshore oljefelt ble oppdaget i 2001, og har fått navn etter denne byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]