Chin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chin
Chin-folkets flagg
Total befolkning: 473 000
Areal: 36,018 km²
Hovedstad: Hakha
Nasjonaldag: 20. februar
Religion: Kristendom, Buddhisme
Chin-staten i Myanmar

Chin er en av åtte etniske hovedgrupper i Myanmar (Burma). Chin-staten, som ble oppkalt etter navnet på folket, ligger i den vestlige delen av Myanmar, og folkegruppen teller om lag 1,5 millioner mennesker. De finnes også i Bangladesh og i Nagaland, Mizoram, Manipur og Assam i India. Som følge av baptistisk misjonsarbeid er 80–90 % av dem kristne. Tradisjonelt var chin animister, men en stor minoritet av folket er knyttet til sin tradisjonelle tro og til theravada-buddhisme. Noen er også gjennom Bnei Menashe knyttet til jødedom.

Chin er en av de største etniske minoritetsgruppene i Myanmar. De er tibetansk-burmesere som trolig kom til landet på 1000-tallet etter Kristus. De flyttet vestover og bosatte seg trolig i den nåværende Chin-staten rundt 1300–1400 etter Kristus. Navnets opprinnelige betydning er usikker, selv om det foreligger flere ulike teorier.

Det er mange stammer mellom chin-folket, slik som Lai, Tedim (som foretrekker å kalle seg zomi fordi chin ikke er i deres eget språk (legg merke til likheten med Mizo i nabostaten Mizoram i India)) Asho og Cho. Tre hovedstammer av Chin-folket er Tedim, Falam og Hakha. Det vil være relevant å nevne at de er i slekt med Kuki-folket i Nagaland, Manipur og Assam.

Erkjennelsen av at disse er av samme felles språklige rot og skikker selv om de er skilt av internasjonale og statlige grenser brakte fram bevegelser for samling av de okkuperte territoriene. En av de første bevegelsene var Mizo Nasjonalbevegelse, som endte med å danne Mizoramstaten i India. For tiden er det flere tilsvarende bevegelser i aktivitet.

På grunn av situasjonen i Myanmar er tusenvis av chin-folket spredt i Europa, USA og Sørøst-Asia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]