Children's International Summer Villages

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

CISV (Tidl. Children's International Summer Villages) er en politisk og religiøst uavhengig inter­na­sjo­nal orga­ni­sa­sjon i over 70 land. CISV arbei­der hoved­sak­elig med fredsskapende barn og ungdom fra elleve år og opp­over.

Historie[rediger | rediger kilde]

CISV ble grunnlagt i 1951 av dr. Doris Twitchell Allen. Organisasjonen er nå aktiv i over 70 land. Over 300,000 personer har deltatt på mer enn syv tusen[1] CISV-arrangementer siden grunnleggelsen.[2]

CISVs fokusområder[rediger | rediger kilde]

CISV har fire fokusområder som dets aktiviteter skal være relatert til.

 • Mangfold
 • Menneskerettigheter
 • Konflikt og løsning
 • Bærekraftig utvikling

CISV-programmene[rediger | rediger kilde]

CISVs internasjonale aktiviteter baserer seg på seks forskjellige programmer.

 • Barneleir/Village, er en sommerleir for barn som fyller 11 eller 12 år samme kalenderår. Delegasjoner fra 10 til 12 land bor sammen i 4 uker og gjennomgår et program for å bedre kontakt og forståelse. En delegasjon består av to gutter, to jenter og en voksen leder. Vertslandet stiller med en leiransvarlig, som har en egen stab av nasjonale CISVere, og det er i tillegg et lite antall ungdommer («juniorledere» mellom 15 og 18 år) fra forskjellige nasjoner med i ledelsen av leiren. De første to til tre dagene er barna, fordelt to og to med hensyn til jenter og gutter, gjester hos lokale vertsfamilier. Barneleirene er det mest omfattende programmet i CISV.
 • Sommerleir er et tre ukers opplegg for 14- til 15-åringer. Delegasjonene har fire deltagere og en voksen leder. Det er lagt opp til leirmøter, der regler kan vedtas eller forandres ved avstemning.
 • Ungdomsutveksling er en utveksling av seks til tolv ungdommer fra 12 til 15 år mellom to land, og varer enten to eller fire uker. Den ene delegasjonen drar til «utvekslingslandet» og lar ett medlem tilbringe sin tilmålte tid hos et utvalgt vertssøsken av samme kjønn, før dette søskenet tilbringer samme tid i «besøkerlandet». Hver delegasjon har en voksen leder, og kan også ha en juniorleder, og underveis foregår det felles samlinger og møter.
 • Seminarleir er et tre ukers opplegg for 17- til 18-åringer med inntil fire delegater fra hvert land med inntil 30 deltagere på hvert seminar. Seminaret har et utdannelsespregm og det diskuteres flere internasjonale spørsmål.
 • Youth Meeting er ni eller femten dagers regionale og temabaserte leire som gir ungdom en mulighet til å utforske viktige interkulturelle tema. De holdes for deltakere fra tolv år og oppover.
 • IPP, International Peoples Project, er et møte i to-tre uker for 19-åringer eller eldre, gjerne med tidligere CISV-erfaring. Møtet arrangeres i samarbeide med en ideell organisasjon og tar opp problemer som samarbeidsorganisasjonen arbeider med.

CISV Internasjonalt[rediger | rediger kilde]

Hovedkontoret ligger i Newcastle upon Tyne i England. CISV Norge har sine kontorer på Fredshuset. Det aller meste av arbeidet i organisasjonen skjer i de nasjonale lag og i lokallag. Flere lokallag har egne ungdomsgrupper. Utenom de fast ansatte ved hovedkontoret, er hele organisasjonen drevet av frivillig, ulønnet personell.

CISV Norge[3][rediger | rediger kilde]

CISV Norge består av 22 lokallag som tilsammen har cirka 3,000 medlemmer per desember 2020.[4]

CISV Norge har to ansatte på hovedkontoret i Oslo, og driftes ellers av frivillige i fylkes- og lokallagene og de nasjonale tillitsvalgte.

Daglig leder: Anders Garbom Backe

Organisasjonsrådgiver: Hodan Gulaid

Nåværende leder CISV Norge: Alexander Holst

Det er fylkeslag i Agder, Buskerud, Finnmark, Hedmark, Hordaland, Oppland, Oslo og Akershus, Rogaland, Sogn og Fjordane, Telemark, Troms, Trøndelag, Vestfold og Østfold[5]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «CISV». CISV International. Besøkt 20. februar 2021. 
 2. ^ CISV Resources, Document B-07 CISV Fact sheet, resources.cisv.org
 3. ^ Norge, CISV (2. mars 2019). «Kontakt». CISV Norge. Besøkt 20. februar 2021. 
 4. ^ Norge, CISV (2. mars 2019). «Om CISV». CISV Norge. Besøkt 20. februar 2021. 
 5. ^ Norge, CISV (3. mars 2019). «Fylkeslag». CISV Norge. Besøkt 20. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]