Chevrolet Cruze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chevrolet Cruze
ProdusentChevrolet
Produsert2001
Designer
KlasseKompaktbil
Karosserityper
Generasjoner3
Nettsted Offisielt nettsted (es)
Tekniske data
Lengde4 597 millimeter
Motor

Chevrolet Cruze er en kompaktbil som ble bygget av den amerikanske bilprodusenten Chevrolet. Den første modellen var en kompakt SUV som ble produsert i Japan av Suzuki fra 2001 til 2008.

Andre generasjon Cruze var en helt ny bil utviklet av GM selv. Bilen har ingenting i tillegg til navnet til felles med forgjengeren. Bilen ble først lansert som en fire-dørs sedan som, avhengig av markedet, erstatter Chevrolet Cobalt og Daewoo Lacetti. Sedan-modellen har da blitt fulgt av semi-combi og combi modeller.

2001–2008[rediger | rediger kilde]

Chevrolet Cruze MK1
ProdusentSuzuki
Produsert20012008
Designer
Klasse
Karosserityper
Nettsted Offisielt nettsted (es)
Tekniske data
Lengde4 597 millimeter
Motor

Den første modellen av Chevrolet Cruze ble introdusert som en konseptbil med navnet Chevrolet YGM1 på bilutstillingen i Tokyo i 1999 og var basert på Suzuki Ignis. Den produksjonsklare bilen hadde utviklet seg fra den japanske bilen, og ble kåret til GMs australske divisjon Holden . Bilen ble produsert av Suzuki i Japan og ble solgt i Japan som Chevrolet Cruze, men i Australia ble den solgt som Holden Cruze. Fra 2003 erstattet den også den tidligere Suzuki Ignis i Europa og ble solgt under samme navn som forgjengeren.

2008-2016[rediger | rediger kilde]

Chevrolet Cruze MK2
ProdusentChevrolet
Produsert20082016
Designer
Klasse
Karosserityper
Nettsted Offisielt nettsted (es)
Tekniske data
Lengde4 597 millimeter
Motor

GM introduserte andre generasjonens Cruze 2008 som erstatning for Chevrolet Cobalt og Daewoo Lacetti. De første bildene av bilen ble utgitt i sommeren 2008. GM har investert i oppgradering av anlegget i Ohio for å forberede for produksjon av bilen, som også blir bygget eller planlagt bygget flere steder i Asia og i Australia. Bilen er basert på samme bunnplate som generasjonen Opel Astra i 2010, og ifølge GM er den utviklet av et globalt team av designere og ingeniører. Utviklingen av bilen skal ha kostet $ 4000000000 og tok 27 måneder, og i denne tiden har det bygget 221 prototyper som ble testet i Australia, USA, Sverige, Canada, Storbritannia, Sør-Korea og Kina EuroNCAPkrasjet bilen og ga det 5 stjerner ut av 5. Selv australske NCAP ga bilens toppkarakter.

Bilen kom i salg i enkelte markeder, blant annet Malaysia, Kina og enkelte europeiske land i 2009. I noen land, deriblant Sverige, kom i 2010. Bilen heter Chevrolet Cruze i de fleste markeder, med unntak av Sør-Korea, der den ble solgt som Daeweoo Lacetti Premiere og Australia der den heter Holden Cruze. I 2010 var det klart at den nordamerikanske modellen Chevrolet Cobalt ville bli stengt, da Cruze også skulle bli introdusert der.

En fem-dørs halvkammer, utviklet av Australian australiensiska Holden, avduket i 2010 og begynte å bli solgt i 2011.