Chenghua-keiseren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chenghua-keiseren

Chenghua-keiseren (kinesisk: 成化, født 9. desember 1447 i Beijing i Kina, død 9. september 1487 samme sted), opprinnelig Zhu Jianshen 朱見深, posthumt navn: Chúndì,[1] tempelnavn: Xianzong 憲宗. var keiser i Kina under Ming-dynastiet, og regjerte mellom 1464 og 1487.

Chenghua-keiseren har fått et dårlig ettermæle i kinesisk historieskrivning fordi han innskrenket de medborgerlige rettigheter i Kina og opprettet et etterretningsorgan som spionerte på sivilpersoner. Men det må også sies at hans regjering til å begynne med iverksatte viktige reformer som lettet folkets kår. Hans tid preges også av en kulturell oppblomstring, med eksponenter som de høylærde Hu Juren og Chen Baisha.

Barndom[rediger | rediger kilde]

Zhu Jianshen var sønn av Zhengtong-keiseren. Han var bare to år gammel da faren ble tatt til fange av oirat-mongolene i 1449. Deretter overtok hans onkel som keiser (Tianshun-keiseren), og vedvarte som regent mens faren forble i husarrest i nesten syv år. Imens levde Zhu i skyggen av onkelen og ble til og med fratatt sin tittel som kronprins idet Jingtai-keiseren innsatte sin egen sønn som arving. Zhu Jiansen ble ikke gjeninnsatt som kronprins før umiddelbart før Jingtai-keiserens død i 1457.

Keiser[rediger | rediger kilde]

Zhu Jianshen besteg keisertronen som Chenghua-keiseren i en alder av 16 år. I begynnelsen av sin regjeringstid gikk det temmelig godt. Et formyndrerråd på tolv mann bistod ham, og han reduserte skatter, avskaffet drakoniske straffer og restituerte hæren og gjorde den mer effektiv.

Men forbedringene vedvarte ikke, og mot slutten av hans tid fikk evnukkene, særlig Wang Zhi, kontroll over meget av styringsverket. Det kom til stadige bondeopprør rundt om i riket. Men de ble slått ned med stor kraft. Som leder lot keiseren seg temmelig lett påvirke av folk som kom med ros og gaver, og hans utnevnelser var mer styrt av sympatier og antipatier enn nøktern vurdering av kvalifikasjoner og dyktighet. Korrupsjonen som fulgte skadet dynastiet og gikk hardt ut over skattkammeret.

Chenghua-keiserens styre ble etterhvert langt mer mer egenrådig enn forgjengernes. Folkets friheter ble vesentlig innskrenket. Dette skjedde særlig i og med opprettelsen av et nytt hemmelig politi, «Det vestlige depot» (Xi Chang). I motsetning til etterretningsorganet «Det østlige depot» (Dong Chang), som fantes fra tidligere, overvåket den nye politistyrken alle offentlige aktiviteter og taler. Den som kom i dette spionasjeapparatets søkelys kunne risikere å bli anklaget for høyforræderi, noe som det var dødsstraff for. Xi Chang bestod lenge etter keiserens død, og gjennom hele 1500-tallet.

Chenghua-keiseren initierte utbyggingen av Den kinesiske mur, for slik bedre å kunne holde øye med mongolenes bevegelser.

Keiseren lå også under for den keiserlige konkubine fru Wan (Wan Guifei), som var dobbelt så gammel som ham, og hadde vært en slags morsfigur for ham. Nå ble hun hans yndlingskonkubine, og fødte ham et barn i 1464. Barnet døde etter kort tid. Fru Wan holdt kustus over det keiserlige harem på en slik måte at den unge keiser ikke skulle få noen arving. Hun og hennes hjelpere ville enten indusere aborter, eller forgifte mor og barn dersom noen likevel skulle føde.

Det var ikke før i 1475 at keiseren ble klar over at han likevel hadde en sønn (den senere Hongzhi-keiseren) som overlevde og ble oppdratt i skjul. Fru Wan ble rasende og lot den unge guttens mor drepe. Etter dette falt hun selv mer og mer i unåde.

Chenghua-keiseren elsket musikk og teater. og fikk ry for seg som fremragende kalligraf, begavet maler og kjenner av kinesisk porselenskunst. Det vakre chenghuaporselenet oppstod i hans regjeringstid.

Chenghua-keiseren døde i 1487, etter 23 år på tronen. Han ble begravet i Maolingmausoleet i Xingping i provinsen Shaanxi, 40 km utenfor Xi'an.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fullt navn: Keiser Jitian Ningdao Chengming Renjing Chongwen Suwu Hongde Shengxiao Chun, 繼天凝道誠明仁敬崇文肅武宏德聖孝純皇帝

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Tianshun-keiseren 
Keiser av Kina (Ming-dynastiet)
Etterfølger:
 Hongzhi-keiseren