Hopp til innhold

Chenghua-keiseren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chenghua-keiseren
Født9. des. 1447Rediger på Wikidata
Beijing
Død9. sep. 1487Rediger på Wikidata (39 år)
Beijing
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleEmpress Wu
Empress Wang
Empress Xiaomu
Empress Xiaohui
Consort Wan
FarZhengtong-keiseren[1]
MorEmpress Xiaosu
Søsken
16 oppføringer
Princess Guangde
Princess Chun'an
Princess Jiashan
Princess Jiaxiang
Princess Chongde
Princess Longqing
宜兴公主
Princess Chongqing
Zhu Jianpei
Zhu Jianzhi
Zhu Jianxun
Zhu Jianchun
Zhu Jianlin
Zhu Jianshu
Zhu Jianze
朱见湜
Barn
17 oppføringer
Hongzhi-keiseren[1]
Zhu Youyuan[1]
Zhu Youbin
Zhu Youji
Zhu Youyun
Zhu Youshu
Zhu Youpeng
Zhu Youlun
Zhu Youhui
Zhu Youkai
Zhu Youzhi
Zhu Youshun
Princess Renhe
仙遊公主
永康公主
Princess Deqing
Princess Changtai
NasjonalitetMing-dynastiet[1]
GravlagtMing-dynastiets graver
Maoling Mausoleum (Ming dynasty)

Chenghua-keiseren (kinesisk: 成化, født 9. desember 1447 i Beijing i Kina, død 9. september 1487 samme sted), opprinnelig Zhu Jianshen 朱見深, posthumt navn: Chúndì,[2] tempelnavn: Xianzong 憲宗. var keiser i Kina under Ming-dynastiet, og regjerte mellom 1464 og 1487.

Chenghua-keiseren har fått et dårlig ettermæle i kinesisk historieskrivning fordi han innskrenket de medborgerlige rettigheter i Kina og opprettet et etterretningsorgan som spionerte på sivilpersoner. Men det må også sies at hans regjering til å begynne med iverksatte viktige reformer som lettet folkets kår. Hans tid preges også av en kulturell oppblomstring, med eksponenter som de høylærde Hu Juren og Chen Baisha.

Barndom[rediger | rediger kilde]

Zhu Jianshen var sønn av Zhengtong-keiseren. Han var bare to år gammel da faren ble tatt til fange av oirat-mongolene i 1449. Deretter overtok hans onkel som keiser (Tianshun-keiseren), og vedvarte som regent mens faren forble i husarrest i nesten syv år. Imens levde Zhu i skyggen av onkelen og ble til og med fratatt sin tittel som kronprins idet Jingtai-keiseren innsatte sin egen sønn som arving. Zhu Jiansen ble ikke gjeninnsatt som kronprins før umiddelbart før Jingtai-keiserens død i 1457.

Keiser[rediger | rediger kilde]

Chenghua-keiseren steg opp tronen i en alder av 17. I den tidlige delen av administrasjonen gjennomførte han ny regjeringspolitikk for å redusere skatt og styrke Ming-dynastiet. Imidlertid varte disse ikke, og etter de avsluttende årene for hans regjeringstid falt regjeringssaker nok en gang i hendene på evnukker, særlig Wang Zhi. Bondeopprør skjedde over hele landet; de ble imidlertid voldsomt undertrykt. Chenghua-keiserens regjeringstid var også mer autokratisk enn hans forgjengeres og friheten ble kraftig innskrenket da keiseren opprettet institutter som det vestlige depot (for å utfylle det eksisterende østlige depot), og overvåket alle sivile handlinger og ord. Dette instituttet, ikke i motsetning til et spionbyrå, ville straffe dem som de mistenkte for forræderi. Det vestlige depot ville til slutt bli lagt ned, men det var starten på en farlig trend og etterkommere av Chenghua-keiseren ville gjenopplive det vestlige depot i løpet av 1500-tallet.

Chenghua-keiseren initierte utbyggingen av Den kinesiske mur, for slik bedre å kunne holde øye med mongolenes bevegelser.

Chenghua-keiseren tilbrakte mesteparten av sin regjeringstid under påvirkning av Consort Wan, (Wan Guifei) en keiserlig konkubine som var sytten år eldre enn ham. Lady Wan hadde vært en morfigur for den unge keiseren, oppdratt og beskyttet den unge prinsen. Etter at han steg opp tronen, ble hun raskt keiserens favorittkonsort. Hun fødte et barn i 1466, men barnet døde kort tid etter. Hun ville komme til å dominere keiserens harem i nesten to tiår. Lady Wan ville ansette evnukker for å føre tilsyn med haremet og rapportere tilbake til henne hvis noen konkubiner ble gravide. Taktikk inkludert tvangsaborter og til og med drap på medlemmer av haremet, noe som resulterte i at Chenghua-keiseren jamret at han i en alder av tretti år fremdeles manglet en mannlig arving. Det ble først da avslørt for keiseren at en mannlig arving, den fremtidige Hongzhi-keiseren, i all hemmelighet ble reddet og oppdratt på et sikkert sted utenfor palasset. Etter gjenforening med den unge prinsen ble Zhu Youcheng utnevnt til kronprins. Consort Wan døde i 1487 og kort tid etter at Chenghua-keiseren døde i 1487, etter 23 år på tronen. Han ble gravlagt i Maoling (茂陵) mausoleum i Ming gravene.

Chenghua-keiseren elsket musikk og teater, og fikk ry for seg som fremragende kalligraf, begavet maler og kjenner av kinesisk porselenskunst. Det vakre chenghuaporselenet oppstod i hans regjeringstid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Fullt navn: Keiser Jitian Ningdao Chengming Renjing Chongwen Suwu Hongde Shengxiao Chun, 繼天凝道誠明仁敬崇文肅武宏德聖孝純皇帝

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Tianshun-keiseren 
Keiser av Kina (Ming-dynastiet)
Etterfølger:
 Hongzhi-keiseren