Chaul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Chaul er en tidligere by i portugisisk India som nå ligger i ruiner. Den ligger 60 km sør for Mumbai, i Raigad District i Maharashtra i det vestlige India.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen nevnes som Semylla i Periplus Maris Erythraei (gresk: Περίπλους τῆς Ἐρυθράς Θαλάσσης; «rundreise i Rødehavet»), og i Geographike Hyphegesis (Γεωγραφικὴ Ὑφήγησις) av Claudius Ptolemaeus. Ptolemaeus forteller at hadde har sitt kjennskap til byen fra de egyprtiske kjøpmenn som regelmessig besøkte den.

I 1508 beseiret de egyptiske mamelukkene, i allianse med sultanatet Gujarat, portugiserne i slaget ved Chaul. Den første portugisiske bosetting i Chaul ble etablert i 1521 med byggingen av et første fort på søndre bredd av elven Kundalika, nær dens utløp i havet. I oktober 1531 bygde portugiserne et nytt firkantet steinfort som de gav navnet Santa Maria do Castello; der var det også en kirke og losjiplass for 120 mann. En by vokste frem rundt fortet, men en traktat fra 1558 utelukket befestning av byen.

Historisk kart over Chaul

Byen ble ødelagt under en beleiring i 1570-71 av Nizam Shahi-sultanen av Ahmadnagar, men en ny traktat hevet beleiringen, og byen kunne gjenoppbygges, og nå omgitt av murer og bastioner. Et nytt fort (Korlaifortet) ble bygd på Morro de Chaul, et klippeutspring ved elvens munning, overfor byen. Byen motstod flere senere angrep, og forsvarsverkene ble videre utbygget i 1613.

Chaul var del av Portugisisk Indias nordprovins, som på 1600-tallet strakte seg 100 km langs kystene av det som i dag er statene Maharashtra og Gujarat, fra Chaul i sør til Daman i nord. Nordprovinsens hovedsete var i Baçaim (det modern Vasai) nord for Bombay.

Under den senere del av 1600-tallet og tidlig på 1700-tallet gik det tilbake økonmisk og politisk med Portugisisk India, og Chaul mistet sin gamle betydning. Som Mughalriket ble svekket tidlig på 1700-tallet klarte marathaene å utvide sin kontroll over det sentrale og det vestlige India. Det portugisiske Kalyan ble erobret av marathaene i 1720, og i 1737 innledet marathageneralen Angria sine felttog for å erobre de gjenværende portugisiske territorier. Chaul og Morro de Chaul ble beleiret fra 1739, og beleiringen vedvarte til oktober.

Etter erobringen av Baçaim i 1740 ble det sluttet fredsavtale, og den 18. september 1740 ble Chaul avstått i henhold til traktaten til marathaene. Byen ble så forlatt, og forfalt etterhvert til ruiner.

Landsbyen Korlai ligger nær Chaul, og har innbyggere som behersker portugisisk kreol.

Foruten tydelige ruiner av to portugisiske fort er ikke meget igjen av det gamle Cheul.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gritli von Mitterwallner: Chaul. Eine unerforschte Stadt an der Westküste Indiens. (Wehr-, Sakral- und Profanarchitektur). Walter de Gruyter & Co., Berlin 1964

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]