Charlotte Saunders Cushman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charlotte Saunders Cushman
Charlotte Cushman ambrotype.jpg
Født23. juli 1816[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Boston[1]Rediger på Wikidata
Død18. februar 1876[2][3][4][5]Rediger på Wikidata (59 år)
BostonRediger på Wikidata
Gravlagt Mount Auburn CemeteryRediger på Wikidata
Beskjeftigelse TeaterskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Charlotte Cushman som Meg Merriles

Charlotte Saunders Cushman (født 23. juli 1816 i Massachusetts, død 18. februar 1876 i Boston, Massachusetts) var en amerikansk skuespiller.

Etter et mislykket forsøk på å bli operasanger debuterte hun i 1836 i New Orleans som skuespiller. Hun ble en av sin tids mest suksessrike skuespillere, og spilte både i USA og England. Hun bodde i London i flere år, hvor hun ble kjent med forfatteren Geraldine Jewsbury som i romanen The Half Sisters (1848) baserte en karakter på Cushman.

I Boston 1835 opptrådte Cushman i operaen Figaros bryllup. De følgende årene debutere hun som Lady Macbeth i Macbeth, og hennes rolletolking var mer energisk enn tidligere vanlig. Etter en suksessfylt teatersesong i New Orleans vendte hun tilbake til New York City hvor hun spilte ved Bowery Theater. Deretter opptrådte hun med gode kritikker på nytt i rollen som Lady Macbeth i Albany, New York.[6] I 1837 spilte Cushman mot grunnleggeren av amerikansk scenekunst, Edwin Forrest, i stykket The Lady of Lyons.

Cushman var ingen attraktiv kvinne i tradisjonell forstand. Hun ble i unge år regnet som en guttejente: sterk og selvsikker, og det var hennes kraftfulle utstråling og energi som fengslet publikum.

I 1839 giftet hennes yngre søster Susan Cushman seg med Nelson Merriman. Da han forlot henne straks etter at hun ble gravid tok Charlotte Cushman seg av den bare 14 år gamle søsteren. Susan var også skuespiller, og de følgende årene ble begge berømte for sine roller i Romeo og Julie, hvor Charlotte spilte Romeo[6].

Charlotte Cushman forelsket seg i 1843 i Rosalie Sully, en datter av kunstneren Thomas Sully, men romansen tok slutt i 1844. Cushman begynte å spille på ulike steder, og Rosalie Sully døde kort tid etter.

I 1848 traff Cushman journalisten, forfatteren og deltidsskuspilleren Matilda Hays, og de utviklet et nært vennskap som etter en tid gikk over i et lesbisk forhold. De to var sammen de neste ti årene, de kledte seg likt, og i Europa ble de offentlig omtalt som et par[6].

Cushman returnerte til USA i 1849, og bestemte seg for å trekke seg tilbake fra scenen i 1852. Deretter bosatte hun seg med Hays i Roma hvor de vanket i et amerikansk miljø som stort sett besto av lesbiske kunstnere og skulptører. Cushman brukte sin berømmelse til å promotere den afroamerikanske skulptøren Edmonia Lewis som hadde blitt en nær venn, og som Cushman beundret.

In 1854 forlot Matilda Hays Cushman til fordel for skulptøren Harriet Hosmer, noe som førte til en serie sjalusiscener mellom de tre kvinnene. Hays vendte etter en tid tilbake til Cushman, men forholdet var ikke som før, og i 1857 hadde Cushman en hemmelig affære med skulptøren Emma Stebbins. Matilda Hays oppdaget forholdet og brøt forbindelsen med Cushman. Hays gikk offentlig ut og bebreidet Cushman fordi hun hadde ofret sin egen karriere til fordel for Cushmans, og hevdet at hun derfor hadde krav på erstatning. Cushman betalte henne en ukjent sum, og de to skilt lag for alltid[6].

Kort tid etter at Hays hadde flyttet ut, flyttet Emma Stebbins inn. Noen månedere senere reiste Cushman til Amerika hvor hun, tross at hun bedyret sin kjærlighet til Stebbins, hadde en affære med den 18 år gamle skuespilleren Emma Crow. Da Cushman reiste til Italia igjen, fulgte og Emma Crow med henne, men hun ble kjent med Cushmans nevø Ned Chushman, og Emma og Ned giftet seg i april 1861[6]. Cushman vendte tilbake til USA og Emma Stebbins.

I 1869 fikk Cushman konstatert brystkreft. Stebbins neglisjerte sin egen karriere som skulptør for å kunne ta seg av henne. Cushman døde i en alder av 59 år av lungebetennelse og ble gravlagt i Mount Auburn Cemetery i Cambridge, Massachusetts.

Cushman ble innlemmet i New York Universitys Hall of Fame i 1915.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b https://en.wikisource.org/wiki/Woman_of_the_Century/Charlotte_Saunders_Cushman
  2. ^ a b FemBio, 9. okt. 2017, Charlotte Cushman, 6764
  3. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Charlotte Saunders Cushman, 248
  4. ^ a b Internet Broadway Database, 9. okt. 2017, Charlotte Cushman, 36944
  5. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Charlotte Saunders Cushman, w6222s46
  6. ^ a b c d e Charlotte Cushmans biografi Arkivert 18. april 2007 hos Wayback Machine. på glbtq.com. Besøkt 22. september 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]