Charlotte Knobloch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charlotte Knobloch
2005 Charlotte Knobloch 800.jpg
Født29. oktober 1932 (85 år)
München
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser
8 oppføringer
Q15116762, Q1372348, Æresborger av München, Den bayerske fortjenstorden, Bayerische Verfassungsmedaille in Gold, Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Q26877656, Æresdoktor ved universitetet i Tel Aviv

Charlotte Knobloch (født 29. oktober 1932 i München) er president for Zentralrat der Juden in Deutschland og visepresident for den europeiske jødiske kongressen og for den jødiske verdenskongressen. Hun har også gjennom mange år vært leder for det jødiske trossamfunnet i München og Oberbayern.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Charlotte Knobloch ble født inn i en velstående jødisk juristfamilie i München, og var datter av den dengang kjente München-advokaten Fritz Neuland, som i 1920-årene hadde et advokatkontor sammen med den senere bayerske statsministeren Wilhelm Hoegner. Moren Margarethe var født som kristen, men konverterte til jødedommen da hun ble gift med Neuland. Etter at foreldrene ble skilt i 1936 hun oppdratt av bestemoren Albertine Neuland. Da faren ble arrestert ble hun reddet av en fremmed kvinne med en barnevogn, som tok henne i hånden og gikk bort.

Fra 1942 ble hun skjult av katolske bønder i Franken i Nord-Bayern (hennes onkels tidligere husholderske utga henne for å være sitt eget utenomekteskapelige barn), og faren overlevet krigen som tvangsarbeider. Fritz Neuland reiste etter krigen tilbake til München og ble leder for den lille jødiske menigheten der. Han ble senere bayersk senator.

Charlotte Neuland giftet seg i 1951 med Samuel Knobloch som opprinnelig var fra Kraków, men hadde flyktet fra det antisemittiske kommunistregimet. Opprinnelig planla hun å utvandre til USA, men etter at hennes barn var født og hennes mann opplevet sin første yrkesmessige suksess ble familien boende i München. Også Charlotte engasjerte seg i det jødiske trossamfunnet i byen, og ble i 1981 første gang innvalgt i styret.

Visepresident for Zentralrat der Juden in Deutschland[rediger | rediger kilde]

I 1984 ble hun den første kvinne som ble leder for et jødisk trossamfunn i Tyskland. Hun ble valgt til visepresident for Zentralrat der Juden in Deutschland i 1996, og i 2005 til visepresident for den jødiske verdenskongressen. I 2005 ble hun æresborger av München. Etter Paul Spiegels død ble hun i juni 2006 valgt til den første kvinnelige presidenten for Zentralrat der Juden.

Hun har særlig engasjert seg for bygningen av det Jødiske Senteret på St. Jakobsplatz i München, som har nærmere 10 000 jødiske innbyggere. I forbindelse med EU-utvidelsen advarte hun bl.a. om antisemittisme i de nye medlemslandene i Øst-Europa.