Charlie Brown (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Charlie Brown» er en amerikansk sang, skrevet av Jerry Leiber og Mike Stoller. The Coasters spilte den inn 11. desember 1958. Sangen ble en Top 10-hit for The Coasters våren 1959 (utgitt i januar på singlen Atco 6132, med «Three Cool Cats» på B-siden).[1] Den er best kjent for uttrykket «Why's everybody always pickin' on me?»

Mot slutten av broen i sangen ble ordene «Yeah, You!» innspilt i halv hastighet, slik at stemmene kunne avspilles i et høyere toneleie. King Curtis spilte tenorsaksofon i instrumentalpartiet og under nedfadingen av platen.

Det er intet samband mellom denne sangen og figuren Charlie Brown fra tegneserien Knøttene, selv om PBS- specialen American Masters: Charles Schulz synes å antyde en sammenheng.

Det har blitt innspilt mer enn 80 versjoner av «Charlie Brown», innbefattet én med den britiske komikeren Bernard Bresslaw og en tysk versjon med (som «Charly Brown») med Hans Blum, begge i 1959. Deep River Boys med Mikkel Flagstads orkester spilte inn en versjon i Oslo 25. august 1960. Den ble utgitt på EP-platen En aften på «Casino Non Stop» 1960 (HMV 7EGN 36). Guy Mitchell spilte inn en coverversjon av denne sangen.[2]

I 1995 ble sangen innspilt i en ska-punkversjon av Voodoo Glow Skulls og utgitt på albumet Firme.[3]

Teksten[rediger | rediger kilde]

Tekstlinjen «Who calls the English teacher 'Daddy-o'?» er mest sannsynlig en referanse til filmen Vend dem ikke ryggen (1955), hvor highschooleelevene gjorde narr av etternavnet til den nye læreren, Richard Dadier (Glenn Ford). De endret «Dadier» til «Daddy-o», et dengang populært slanguttrykk for en mannlig venn eller en far.

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Sangen ble anvendt under rulleteksten på slutten av den meget voldelige kortfilmen Bring Me the Head of Charlie Brown fra 1980-årene, selv om den i filmen ble feilaktig kreditert til The Platters istedenfor The Coasters.

I filmen Jack sang tittelfiguren (spilt av Robin Williams) og hans venner, innbefattet hans lærer (spilt av Bill Cosby), i deres trehus. Vekten inne i trehuset ble så tung med barna og de to voksne at det begynte å knirke. Mens de fremførte sangen landet en sommerfugl på trehuset og det kollapset. Med en gang de landet på marken brukte Jack sangens punchline og sa: «Why is everybody always fallin' on me?»

Sangen var med i musikkrevyen Smokey Joe's Cafe.

Svensk versjon[rediger | rediger kilde]

Den svenske tittelen er identisk med originaltittelen.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Simon Brehm. Utgitt på EP-platen Tuffe Sven (Karusell KSEP 3178) i 1959.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Naboens Rockeband har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Kalle Gran».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Listeplassering[rediger | rediger kilde]

Versjonen til The Coasters lå som # 2 på den amerikanske Billboard Hot 100-listen, og var den første av tre Top 10-hits for the Coasters i 1959.

Referanser[rediger | rediger kilde]