Charles Rolls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Charles Stewart Rolls)
Jump to navigation Jump to search
Charles Rolls
Charles-Rolls.jpg
Født27. august 1877
Berkeley Square
Død12. juli 1910 (32 år)
Bournemouth
Gravlagt Wales
Utdannet ved Eton College, Trinity College
Beskjeftigelse Gründer, ingeniør, sykkelrytter, balloonist, bildesigner
Nasjonalitet Storbritannia

Charles Stewart Rolls (født 27. august 1877 i London, død 12. juli 1910 i Southbourne) var en engelsk bil- og flypioner. Sammen medpioneer. Frederick Henry Royce grunnlget de sammen bilfabrikkene Rolls-Royce. Han var den første brite som ble drept i en flyulykke da halen på hans Wright Flyer løsnet under et flystevne i Bournemouth. Han ble 32 år gammel.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Medaljer vunnet av Rolls, Monmouth Museum

[ Rolls ble født i London som tredje sønn av Baron Llangattock og Lady Llangattock. Tross at han var født i London, bibeholdt han sterke familiebånd til sitt barndomshjem i [1] [[Wales]]. Etter barneskole, ''Mortimer Vicarage Preparatory School'' i [[Berkshire]] ble han utdannet ved [[Eton College]] hvor han utviklet sin interesse for motorer, noe som gav ham kallenavnet ''dirty Rolls''.[2]][1]

I 1894 tok han privattimer i Cambridge, noe som hjalp ham til å komme inn på Trinity College i Cambridge, hvor han studerte mekanikk og vitenskap I 1896, 18 år gmmel reiste han til Paris for å kjøpe sin første bil, en Peugeot Phaeton og meldte seg inn i den franske bilklubben. Som tidlig bilentusuast sluttet han seg til orgnisasjonen Self-Propelled Traffic Association som drev kampanje mot restriksjoner lagt på motoriserte kjøretøyer gjennom Locomotive Act og ble i 1897 et av de første medlemmer i den britiske automobilklubben.[2]

Rolls var en svoren syklist og i 1896 vant han sykkelløp i Cambridge. Året etter ble han valgt til kaptein i universitetets sykkelklubb, Cambridge University Bicycle Club.[3][4]

Rolls tok sin eksamen fra Cambridge i 1898 og begynte å arbeide på en dampbåt, «Santa Maria» etterfulgt av jobb ved London and North Western Railway i Crewe.[1] Det var likevel hans talent som selger og interesse for praktisk ingeniørarbeide som førte til at han i 1903, med hjelp av pengestøtte fra sin far på 6 600 pund at han ble en av Englands første bilforhandlere,[5] C.S.Rolls & Co. i Fulham og importerte og solgte franske Peugeot og belgiske Minerva biler.

Partnerskap med Royce[rediger | rediger kilde]

HRH The Duke of York, Lord og Lady Llangattock, Sir Charles Cust and the Hon. C.S. Rolls i The Hendre 1900

Rolls ble introdusert til Henry Royce gjennom en venn i bilklubben, Henry Edmunds som også var direktør for Royce Ltd. Edmunds viste ham Royces bil og arrangerte det histriske møte mellom Rolls og Royce den 4. mai 1904. Tross hans interesse for tre eller fire-sylindrede biler, ble Rolls imponert over den to-sylindrede Royce 10 og i en etterfølgene avtale 23. desember 1904 ble de tonenige om at Rolls skulle ta alle de biler som Royce kunne bygge. Dette ville bli både to, tre, fire og seks-syiindrede og markesført som Rolls-Royce.]

Bronsebyste i Derby Industrimuseum

Den første Rolls-Royce, Rolls-Royce med en 10 hestesters motor motor ble avduket i Paris i desember 1904. Rolls og Royce formaliserte sitt partnerskap gjennom Rolls-Royce Limited. Rolls ble teknisk direktør med en årlig lønn på 750 pund, plus 4 % av den fortjeneste som overskred 10 000 pund. Rolls stod for den det finansielle og forretningsdriften, som supplement til Royces tekniske ekspertise. I 1907 ble Rolls-Royce Limited endret til C.S. Rolls & Co.

Luftfartspioner[rediger | rediger kilde]

Monmouth Gassverk 1906 Charles Rolls (imkurven) og hans bllongmmed Lord Llangattock (til høyre for Rolls) Lady Llangattock (venstre i kurven.

Rolls var også en tidlig pioner innen luftfart, opprinnelig bllongfører ,[5] hn hadde gjennomført mer enn 170 ballongoppstigninger. Hannvar blant de som stiftet Royal Aero Club i 1903 og var den andre i Engnd Britain med isens til,åmfre ballonger.[6] I 1903 vnt haun også Gordon Bennett Gold Medal for lengste ballongferd.

I 1907 dreide Rollsvsin interesse mot flyvning betrktelig og han forsøkte, uten hell å overtale Royce til å bygge en flymotor. I 1909 kjøpte han en av seks Wright Flyer, bygget av Short Brothers på lisens fra brødrene Wright og gjennomførte mer enn 200 flygninger. Den 2. juni 1910 ble han den første til å krysse den engelske kanal to ganger non-stop på 95 minutter..[6] For denne brag som omfattet den første tur over kanalen inøstlig retning fikk han gullmedalje fra Royal Aero Club.[8] e En statue av ham, til minne om dette står i Monmouth og en annen i Dover.]

Død[rediger | rediger kilde]

Forsiden på Illustrated London News, 16. juli 1910 som viser vraket av flyet da Rolls ble drept

Den 12. juli 1910, i en alder av 32 år. omkom Rolls i en flyulykke ved Hengistbury flyplass i Southbourne ved Bournemouth da halen på hans Wright Flyer røk under et flystevne. Han ble den første britte til å miste livet i en flyulykke med motorisert fly og den ellevte i verden. En statue til hans minne hvor han sees å holde modell av en to-dekker ble reist i Monmouth. Ytterligere minne om ham ble avduket i 1981 ved 'St Peters School ved Hengistbury Airfield.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Pugh, Peter (2001). The Magic of a Name – The Rolls-Royce Story: The First 40 Years. Icon Books. ISBN 1-84046-151-9. 
  2. ^ Vance, James (1992). Ways of the World: A History of the World's Roads and of the Vehicles That Used Them. Rutgers University Press. ISBN 0-8135-2691-4. 
  3. ^ «Aeroplane Accident.»
  4. ^ The Bicycle, 15 July 1942, pG.
  5. ^ a b «Charles Rolls». BBC. Besøkt 29. juni 2011. 
  6. ^ «The Royal Aero Club of the United Kingdom – Official Notices to Members» (PDF). Flight: 185. mars 1910. Besøkt 29. juni 2011.