Chang Jiang-deltaet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chang Jiang-deltaet
Luftfoto av Chang Jiang-deltaet

Chang Jiang-deltaet (kinesisk: 长江三角洲, pinyin: Cháng Jiāng Sānjiǎozhōu) er betegnelsen på et noe varierende definert område langs den kinesiske elva Chang Jiangs nederste løp og munning.

Det omfatter i alle tilfeller byprovinsen Shanghai, den sørlige del av provinsen Jiangsu og aller nordligste del av provinsen Zhejiang. Selve elven har ikke lenger noe egentlig elvedelta å snakke om. Men det ligger noen større og mindre øyer i elvemunningen som splitter opp elveløpet i tre, og for mange hundre år siden var det en rekke mindre deltaelver ned til kysten som tiden er blitt borte eller blitt temmet og inkorporert i kanalsystemer.

Regionen har over 100 milliober innbyggere. Det er verdens største urbaniserte storområde, med mektige millionbyer som blant annet Shanghai, Nanjing, Suzhou, Wuxi, Changzhou og Nantong. I en mer utvidet forstand tilregnes også byer som Hangzhou og til og med Ningbo.

Nanjing var i flere perioder Kinas hovedstad. Jordbruket i området har alltid vært meget rikt. Området har vært meget sentralt i kinesisk historie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]