Chancery Lane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chancery Lane
Chancery Lane, City of London.JPG
Basisdata

Kart
Chancery Lane
51°30′58″N 0°06′44″V

Chancery Lane er en gate sentralt i London. Den løper fra Fleet Street nordover til High Holborn. Den nederste strekningen danner grense mellom City of London og City of Westminster, mens den øvre delen er grensen mellom City og Camden.

Gata ble anlagt med navnet New Street kort tid etter 1150 av tempelridderne, som trengte en vei mellom sitt gamle hovedkvarter i Holborn og sitt New Temple.[1] I 1232 grunnla Henrik III Domus Conversorum («Konvertitthuset») ved New Street. Her ble jødiske konvertitter holdt internert for å undervises i kristendom.[2] Det var også under Henrik III at juridiske institusjoner fant veien til New Street, og Inns of Chancery (som er en sammentrekning av chancellery) ble grunnlagt som juridiske undervisningssteder.[3] Fra 1400-tallet fikk gatenavnet Chancery Lane innpass. Etter borgerkrigen opphørte Inns of Chancerys betydning som juridiske læreanstalter, og tjente i stedet som lokaler for profesjonsklubber.

Mot slutten av 1700-tallet antok Chancery Lane en mer bymessig karakter, og fra denne tiden stammer de mange georgianske bygningene som i dag preger strøket. Chancery Lane tiltrakk mange advokater, og som en ringvirkning også parykkmakere, pengeskapsmeder og forhandlere av juridisk faglitteratur. I løpet av 1800-tallet stengte Inns of Chancery en etter en, og vek plassen for offentlige kontorer med tilknytning til rettsvesenet. Den siste Inn of Chancery (Clifford’s Inn) ble solgt i 1903.[4]

Maughan-biblioteket i Chancery Lane.

Public Record Office – som i dag er overtatt av King's Colleges Maughan Library[5] – ble bygd ut etappevis i løpet av andre halvdel av 1800-tallet. Det britiske patentkontoret ble opprettet i 1852 med sete i Southampton Buildings, som også huset Secretaries of Banckrupts and Lunatics (sekretariatet for konkurser og sinnslidende). Patentkontoret flyttet ut av Chancery Lane på slutten av 1990-tallet. I nr. 113 ligger Law Society of England and Wales.[6]

En spesiell turistattraksjon i Chancery Lane er London Silver Vaults, et underjordisk lager for eldre og nyere sølvgjenstander. Hvelvet åpnet i 1885 som et trygt oppbevaringssted for verdier, men ble snart et trygt salgssted for Londons sølvvare- og smykkehandlere. Den nåværende bygningen åpnet i 1953.[7] Hvelvet er åpent for publikum, og her kan en også få kjøpt sølv av sølvsmeder som stiller ut varene sine.

Referanser[rediger | rediger kilde]