Chancery Lane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maughan Library på Chancery Lane

Chancery Lane er ei gate i sentrale London. Den løper fra Fleet Street nordover til High Holborn. Den nederste delen av gata danner grense mellom City of London og City of Westminster, mens den øvre delen er grense mellom City og Camden.

Gata ble anlagt som New Street ved midten av 1100-tallet av tempelridderne, som trengte en veg mellom sitt gamle hovedkvarter i Holborn og sitt New Temple. I 1232 grunnla Henrik III Domus Conversorum ved New Street. Her ble nyomvendte jøder holdt internert for å være skilt fra sine tidligere religiøse samfunn og bli undervist i kristendom. Det var også under Henrik III at New Street begynte å anta sitt seinere preg av juridiske institusjoner. Her ble Inns of Chancery (som er en sammentrekning av chancellery), der jusstudenter fikk sine læreår, grunnlagt. Fra 1400-tallet ble gata omtalt som Chancery Lane. Etter borgerkrigen opphørte Inns of Chancerys betydning som juridisk læreanstalt, og tjente deretter som lokaler for profesjonsklubber.

Mot slutten av 1700-tallet antok Chancery Lane en mer bymessig karakter, og fra denne tida stammer de mange georgianske bygningene som i dag utgjør et spesialområde for bevaring.

Etter hvert som Chancery Lane ble bygd ut med juridiske institusjoner, trakk den til seg mange advokater, såvel som beslekta profesjoner som parykkmakere, pengeskapsmeder og forhandlere av juridisk faglitteratur. I løpet av 1800-tallet stengte Inns of Chancery en etter en, og vek plassen for offentlige kontorer med tilknytning til rettsvesenet. Public Record Office – som i dag er overtatt av King's Colleges Maughan Library – ble bygd ut etappevis i løpet av andre halvdel av 1800-tallet. Det britiske patentkontoret ble oppretta i 1852 med sete i Southampton Buildings, som også huset Secretaries of Banckrupts and Lunatics. Patentkontoret flytta ut av Chancery Lane på slutten av 1990-tallet. I nr. 113 ligger Law Society of England and Wales.

En spesiell turistattraksjon i Chancery Lane er London Silver Vaults, et underjordisk lager for eldre og nyere sølvgjenstander. Hvelvet er åpent for publikum, og her kan en også få kjøpt sølv av sølvsmeder som stiller ut varene sine.