Chaim Sheba medisinske senter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Chaim Sheba medisinske senter i Tel Hashomer (hebraisk: המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא – תל השומר‎), ofte kalt Tel HaShomer sykehuset eller benevnt ved kortformen Sheba, er det største sykehuset i Israel. Det er kjent både som sykehus og forskningsinstitusjon. Det har sitt navn etter Chaim Sheba som var sykehusets leder da det startet sin virksomhet.

Sykehuset ble grunnlagt i 1948, en måned etter at Israel var proklamert som selvstendig stat, som et lite militærsykehus og den første tiden var det sårede soldater som ble behandlet. I dag er det Israels nasjonale, medisinske senter, det største i Midtøsten. Sykehuset fikk sivil administrasjon i 1953.

Sheba er et viktig forskningssenter som samarbeider internasjonalt med bioteknologiske og farmasøytiske selskaper i utviklingen av nye medisiner, terapier og teknologier. Om lag 25% av kliniske forskningen i Israel skjer ved Sheba. Sykehuset er også en viktig utdanningsinstitusjon.

Som en følge av Israels turbulente historie, har sykehuset utviklet særegen spisskompetanse. Det har vært hovedsykehus for Israels forsvar og har høy kompetanse både innen akuttmedisin og rehabilitering for militært personell. Det arbeider også med rehabilitering av terrorofre.

Sykehuset behandler om lag 1 million pasienter årlig, hvor 200 000 er akuttmedisinske tilfeller. Sheba har 120 avdelinger og klinikker med 1 900 sengeplasser, 1 200 leger, 2 400 sykepleiere og 3 300 andre medarbeidere innen støttefunksjoner og forskning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]