Hopp til innhold

Centre for Ships and Ocean Structures

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Centre for Ships and Ocean Structures (CeSOS), eller Senter for skip- og havkonstruksjoner, var et senter for fremragende forskning lokalisert ved Marinteknisk Senter på Tyholt i Trondheim. Senteret hadde som mål å utvikle grunnleggende kunnskap om design og manøvrering av skip- og havkonstruksjoner. Det ble utnevnt som et senter for fremragende forskning av Norges forskningsråd og NTNU fra 2002 til 2012. Finansieringsperioden av NFR ble avsluttet i 2012, og en del forskningsaktivitet fortsatte, finansiert gjennom eksterne midler.

Forskningsområder

[rediger | rediger kilde]

Forskningen ved senteret hadde som målsetting å utvikle grunnleggende kunnskap om design og manøvrering av skips- og havkonstruksjoner gjennom teoretisk og eksperimentell forskning innenfor marin hydrodynamikk, strukturell mekanikk og automatisk kontroll. Forskningen tok sikte på å utvikle kunnskap om hvordan havet og dets omgivelser virker inn på skips- og havkonstruksjoner. Det ble benyttet analytiske og statistiske metoder, samt eksperimentelle studier. Kunnskapen kunne bidra til design av sikre, kostnadseffektive og miljøvennlige konstruksjoner, og kunne også nyttes i planleggingen og gjennomføringen av marine operasjoner. Det var forventet at betydningen av fiskeoppdrettsanlegg og utnyttelse av fornybar energi fra havet vil øke i fremtiden. Den vitenskapelige forskningen ved senteret tok høyde for denne utviklingen, og fokuserte på å utvikle ny kunnskap basert på synergien mellom hydrodynamikk, strukturell mekanikk og automatisk kontroll.

Fakta om CeSOS

[rediger | rediger kilde]

Antall ansatte ved utgangen av 2012: 6 nøkkelpersoner, 2 administrativt ansatte, 11 post-docs, 43 ph.d.-kandidater, 7 uteksaminerte ph.d.-kandidater, 28 uteksaminerte masterstudenter, 5 adjunkter, 4 gjesteprofessorer, 3 besøkende forskere fra INSEAN og Massachusetts Institute of Technology og 5 besøkende ph.d.-kandidater.

Publikasjoner i 2012: 2 bøker, 14 bokkapitler, 10 internasjonale gjestetaler (key note lectures), 57 tidskriftartikler og 95 konferanseartikler.

Videre innsats av nøkkelpersonalet i 2012: Redaksjonelt samarbeid med 21 vitenskapelige tidsskrifter og medlemmer av 14 komiteer (arrangering av internasjonale konferanser).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]