Cato, en tragedie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joseph Addison.

Cato, en tragedie er et skuespill skrevet av Joseph Addison i 1712, og første gang fremført 14. april 1713. Det er basert på hendelsene i de siste dagene av Marcus Porcius Cato Uticensis (95-46 f.Kr., en stoiker, hvis egenskaper var retorikk og motstand mot Julius Cæsars tyranni som gjorde ham til et ikon for republikanisme, kraft og frihet. Addison's stykke handler blant annet om slike temaer som individuell frihet versus statlig tyranni, republikanisme versus monarkisme, logikk versus følelser, og Cato's personlige kamp for å beholde sin tro i møte med døden. Det har en prolog skrevet av Alexander Pope, og en epilog av Samuel Garth.

Stykket ble en suksess i hele England og koloniene i den Nye Verden, så vel som Irland. Det fortsatte å vokse i popularitet, spesielt i de Amerikanske koloniene i flere generasjoner. Det var faktisk nesten helt sikkert en litterær inspirasjon til den Amerikanske Revolusjonen og var godt kjent for mange Founding Fathers . Faktisk, George Washington fikk det fremført for Den kontinentale armé mens de lå i leir ved Valley Forge. Brevet som omtaler fremførelsen har tvilsom ekthet.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Skuespillet handler om Cato's styrker i Utica, i påvente av ankomsten av Cæsar like etter Caesar's seier i Thapsus (46 f.Kr.). Cato's edle sønner, Portius og Marcus er begge forelsket i Lucia, datter av Lucius, en senator, alliert med Cato. Juba, prins av Numidia, en annen som kjempet på Cato's side, elsker Cato' s datter Marcia. I mellomtiden konspirerer Sempronius, en annen senator, og Syhax, Numidians' general, er i hemmelighet mot Cato, i håp om å få den numidianske hæren til ikke å støtte ham.

Innflytelse på den Amerikanske Revolusjonen[rediger | rediger kilde]

Noen forskere, blant annet historikeren David McCullough—en forfatter i 1776—tror at flere kjente sitater fra den Amerikanske Revolusjonen kom fra, eller var inspirert av, Cato. Disse inkluderer:

(Antatt referanse til Act II, Scene 4: Det er ikke nå på tide å snakke om noe/Men de forbindes med erobring, frihet eller død.").
Skuespilleren John Kemble i rollen som Cato i Addison's skuespill, som han gjenopplivet på Covent Garden i 1816, tegnet av George Cruikshank.
  • Nathan Hales uttrykk : Å, jeg beklager at jeg har bare ett liv å miste for landet mitt.'"
(Antatt referanse til Act IV, Scene 4: Det var synd det at vi kan dø bare én gang for å tjene landet vårt.).
  • Washington roste Benedict Arnold i et brev til ham: "Det står ikke i noen manns kraft til å kommandere suksess, men den ros du har fått —den har du fortjent "
(Klar referanse til Act I, Scene 2: Tis ikke i dødelige kommandoen lykkes, men vi skal gjøre mer, Sempronius, vil vi fortjener det.).

Ikke lenge etter den Amerikanske Revolusjonen, skrev Edmund Burke i sitt brev til Charles-Jean-Francois Depont, publisert året etter i Reflections on the Revolution in France:

Den franske kan være ennå til å gå gjennom mer transmigrations. De kan passere, som en av våre diktere sier: "gjennom mange varianter av uprøvde å være"før deres staten får sin endelige form".

Dikterens referanse er selvfølgelig sitert fra Cato (V. jeg. II): Gjennom de nye scener og endringer må vi gå![1]

Innflytelse[rediger | rediger kilde]

Selv om spillet har falt kraftig i popularitet og blir nå sjelden oppført eller lest, var det viden populært og ofte siterte i det 18. århundre, med Cato som et forbilde av de republikanske dyder og frihet. For eksempel, John Trenchard og Thomas Gordon var inspirert av stykket for å skrive en serie med essays på individuelle rettigheter, som bruke navnet «Cato.»

Addison ' s tragedie også inspirert av den portugisiske forfatteren Almeida Garrett (1799–1854) til å skrive Catão i 1821. Stykket hadde premiere 29. september samme år, feiret jubileet for den Liberale Revolusjonen, i Portugal i 1820, av en gruppe av portugisisk liberale intellektuelle. Det ble arrangert et par ganger i Portugal, de følgende årene, alltid av amatører. I 1828, hadde det sin britiske premiere, i Plymouth av en gruppe forviste offiserer og intellektuelle, anmeldt av britiske aviser. Catão hadde sin første oppføring i 1822. Det var fire andre oppføringer, er en av de i London, i 1828.

Wilkins Micawber, en karakter i romanen David Copperfield fra 1850 av Charles Dickens, siterer Cato fra : "Plato, du reasoneer bra, "

I M. T. Anderson's roman The Astonishing Life of Octavian siterer hovedpersonen også stykket , «En dag, en time, av moralske frihet, er verdt en hel evighet i ufrihet»

Skuespillet har også inspirert navnet på Cato Institute, en fremtredende libertariansk tenketank i Washington DC.

Referanser[rediger | rediger kilde]