Kadaverfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Carnidae»)
Kadaverfluer
Carnus hemapterus
Nomenklatur
Carnidae
Populærnavn
kadaverfluer[1]
(carnider)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
Økologi
Antall arter: Ca. 65,
trolig 5-6 arter i Norge
Habitat: på land, larvene i møkk eller råtnende materiale, ofte i fuglereir
Utbredelse: Europa, Asia, Nord- og Sør-Amerika, Afrika
Inndelt i

Kadaverfluer (Carnidae) er en liten familie av små, svarte fluer. De er beslektet med detritusfluer og blir av og til regnet til denne familien. I alle fall noen av artene er knyttet til fuglereir og blir sjelden funnet utenom disse.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små (1,0–2,4 mm), svarte fluer. Hodet er stort og rundt med store, runde fasettøyne. Ved innerkanten av hvert fasettøye sitter det to utoverrettede børster øverst og to innoverrettede børster under disse. I pannen har de en tydelig trekant med spissen pekende framover, avgrenset av en opphøyet list. De tre punktøynene (ocelli) sitter ved bakkanten av denne trekanten, det er et par utoverrettede børster mellom punktøynene og et par rette, parallelle børster rett bak dem. Antennen er av vanlig fluetype, tre-leddet, det tredje leddet er avrundet og bærer en ganske kort, hårete antennebørste (arista). Ved underkanten av hodet sitter det en rekke på 4-5 omtrent like kraftige børster, ingen av dem utmerker seg som en særlig kraftig kinnbørste (vibrissa). Brystet (thorax) er mer eller mindre skinnende med kraftige børster. Beina er slanke med noen rekker av lange hår på lårene (femorae), men ellers uten kraftige børster. Vingene er ganske store, avrundede. Vingefremkanten (costa) er brutt på to steder, og vingene har ingen tverr-årer i den ytre halvdelen. Bakkroppen er sylindrisk, hannens ytre kjønnsorganer synes som en blank kapsel, hunnen har et tydelig eggleggingsrør. Larvene er slanke, av vanlig maggot-type, tilspisset i hodeenden. Det bakerste segmentet har et par åndehull (spirakler) som sitter festet på krok-formede vorter.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne fluene finnes ofte på åtsel, møkk eller annet råtnende materiale, men kan også besøke blomster. Noen arter i slekten Meoneura finnes ofte på kuruker. En del arter synes være knyttet til fuglereir. Arten Carnus hemiapterus lever i ulike slags fuglereir som ligger i hule trær eller fritt i busker og trær. Larvene lever av dødt organisk materiale (matrester, hud- og fjærrester o.l.) i reiret, forpupper seg om høsten og overvintrer som pupper i det gamle reiret. De voksne fluene klekkes om våren og flyr ut på leting etter et nytt fuglereir. Når de har funnet et reir, lever de på de rugende fuglene eller på deres reirunger. Vingene brekker av, og fluene klynger seg til fuglenes fjær. De lever for det meste av fjær- og hudrester, men suger også blod.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Kadaverfluer blir av og til regnet som en undergruppe av detritusfluer Milichiidae

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 27. mars 2021. Besøkt 27. mars 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Papp, L. 1998. Family Carnidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 211-217. Science Herald, Budapest.
  • Nettressursen Fauna Europaea, utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]