Detritusfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Detritusfluer
En mørk art i slekten Paramyia (ikke i Norge).
Nomenklatur
Milichiidae
Populærnavn
detritusfluer[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
Økologi
Antall arter: Ca. 200,
trolig 7-8 arter i Norge
Habitat: på land, larvene i møkk eller råtnende materiale
Utbredelse: Alle faunaregioner
Inndelt i

Detritusfluer (Milichiidae) er en familie av stort sett små og mørke fluer. Noen arter lever i gamle fuglereir, men navnet fuglefluer er neppe dekkende for hele familien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Knøttsmå til små (1–6 mm) fluer, vanligvis mørke på farge, ganske sterkt hårete. Brystet (thorax) er ganske bredt, med tydelig hårkledning og mange børster. Bakkroppen er mer eller mindre sylindrisk, uten påfallende store ytre kjønnsorganer. Beina er vanligvis slanke, men hannene hos noen arter har fortykkede legger (tibiae). Ingen kraftige børster på beina. Vingene er brede, mer eller mindre trekantede, klare uten fargemønster. Vingefremkanten (costa) har to tydelige brudd.

En godt kamuflert (hvit) edderkopp har fanget en bie. Mens noen små fuglefluer (Thomisus) også slipper til matfatet.

Hodet er stort, mer eller mindre rundt, med store, runde fasettøyne og kraftige børster. I pannen, som er ganske bred, sitter tre punktøyne (ocelli), med et par børster mellom det fremste og de to bakerste. Langs innerkanten av hvert fasettøye er det flere par børster. Antennene er tre-leddete, men kan variere mye i formen. Munndelene kan være forskjellig utviklet, av og til forlenget til en lang, leddet sugesnabel. Palpene (munnfølerne) er sterkt forstørret hos noen arter. Kinnbørste (vibrissa) finnes vanligvis, men den kan være ganske liten.

Larvene er avlange, mer eller mindre S-formet, tydelig oppdelt i 11 ledd. De er tilpisset i hodeenden. Ved bakkanten av hvert ledd på undersiden sitter to tverr-rader av korte kroker som hjelper larvene å få feste til underlaget. På det bakerste leddet sitter to åndehull (spirakler) på sylindriske vorter.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste larvene i denne familien lever av råtnende organisk materiale, de er såkalte saprofager. Men familien er meget mangfoldig når det gjelder levesteder. Larver kan finnes i kadavere, råtnende plantermateriale, møkk, død ved, sår på trær, frø, maurtuer, vepsebol og fuglereir. Den siste vanen har gitt familien dens norske navn, men er neppe representativ for hele gruppen. Noen små arter følger store rovinsekter som knelere, edderkopper og rovfluer, og spiser på bytte som disse har fanget. Andre besøker blomster og drikker nektar.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Som mange andre fluefamilier er også denne dårlig undersøkt i Norge, men noe bedre i våre naboland.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. april 2021. Besøkt 15. april 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Papp, L. og Wheeler, T.A. 1998. Family Milichiidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 315-324. Science Herald, Budapest.
  • Nettressursen Fauna Europaea, utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]