Carlos II i rustning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Carlos II, con armadura»
Juan Carreno de Miranda 023.jpg
Carlos II i rustning
KunstnerJuan Carreño de Miranda
År1681
Teknikkolje på lerret
Dimensjoner232 × 125,5 cm
PlasseringMuseo del Prado

Carlos II i rustning (spansk: Carlos II, con armadura) er et maleri fra 1681 av den spanske maler Juan Carreño de Miranda (1614-1685).

Motiv[rediger | rediger kilde]

Motivet er den unge Carlos II av Spania (Karl II) med langt, utslått hår iført militært utstyr i form av rustning, ridestøvler, sverd og septer. Rustningen er dekorert med burgunderkorset og en strålende sol. Bak kongen ses et bord som hviler på bronseløver. Ovenpå bordet ligger en hjelm og en hanske. I bakgrunnen, bak en balustrade, skimtes to krigsskip som avfyrer kanoner.

Kongen[rediger | rediger kilde]

Carlos II var den siste habsburger som regjerte i Spania. Han var født med fysiske og mentale handikapp, og var avhengig av hjelp hele sitt liv. Kunstneren har hatt en utfordrende oppgave med å fremstille kongen både i idealisert og naturtro form.[1] Ifølge en datering på bildet, er kongen 20 år gammel under portretteringen. Det er her første gang han ses avbildet i militært utstyr; bildets krigslignende referanser viser til de stendige krigene med Ludvig XIV og Frankrike. Rustningens symboler trekker linjer til Philip II og den rustning han anvendte i slaget ved Saint-Quentin i 1557. Røntgenundersøkelser har vist at under de nåværende lag av maling finnes et portrett av kongen som 10 år gammel.[2]

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Antallet kongelige kunstnere steg under Carlos styre, og han kunne bryste seg av å være i besittelse av en av de fineste samlinger i Europa.[3] «Carlos II i rustning» befant seg opprinnelig i et mottagelsesrom på El Escorial, men henger i dag i Madrids Pradomuseum.

Referanser[rediger | rediger kilde]