Carlos Bousoño

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carlos Bousoño
Født9. mai 1923[1][2]
Boal
Død24. oktober 2015[1][2] (92 år)
Utdannet ved Universitetet i Oviedo, Universidad Complutense de Madrid
Beskjeftigelse Lyriker, litteraturkritiker, skribent
Nasjonalitet Spania
Medlem av Real Academia Española
Utmerkelser Premio Nacional de Ensayo, Premio Nacional de Poesía, Fyrsten av Asturias' pris for litteratur (1995), Premio Fastenrath
Sjangerpoesi, litteraturkritikk

Carlos Bousoño (født 9. mai 1923 i Boal, Asturias, død 24. oktober 2015) var en spansk dikter, forfatter og litteraturkritiker.

Da Bousoño var to år gammel, flyttet familien til Oviedo og han flyttet til Madrid da han var nitten år gammel for å begynne å studere hos Central University, derfra ble han uteksaminert i 1946, han fullførte sin mastergrad fra dette universitetet i 1949. Bousoño var den første til å skrive en masteroppgave om en levende forfatter, Vicente Aleixandre. Hans lidenskap for poesi, sammen med sin intelligens og nysgjerrighet, hjalp ham til å gjøre en tidlig innpass i en verden av litterær teori.

Bousoño ble i løpet av få år anerkjent som tolker av spansk litteratur og en innflytelsesrik litteraturkritiker. Bousoño underviste i spansk litteratur ved flere amerikanske universiteter, deriblant Wellesley, Smith, Vanderbilt, Middlebury, og New York University. Bousoño ble valgt til lektor i Stilistikk ved universitetet i Madrid, hvor han fremdeles er ansatt som professor emeritus. I sin bok Épocas literarias y evolución (Litterære ganger og evolusjon), analyserer Bousoño historiens litterære aldre og deres tilhørende bevegelser og evolusjon. Han har også studert utviklingen av metaforiske uttrykk, fra klassiske eksempler til de mer komplekse surrealistiske metaforer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Carlos Bousono, biography/Carlos-Bousono
  2. ^ a b Spanish Biographical Dictionary, 9. okt. 2017, Carlos Bousoño Prieto, 9104