Carlo Marochetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ridderstatue av Richard Løvehjerte utenfor Palace of Westminster i London.

Carlo (Charles) Marochetti (født 1805 i Torino, død 1867 i Paris) var en italiensk-fransk billedhugger, oppvokst i Paris som fransk borger. Han studerte i Roma 1822-1830, ble premiert for statuene Ung pike leker med hund (1829) og Nedstyrtet engel (1831), og bodde 1832-48 i Frankrike.

Han utførte flere arbeider i Paris, blant annet et panel i Triumfbuen, Vincenzo Bellinis grav på Père Lachaisekirkegården og en rytterstatue av Emmanuel Philibert, hertugen av Savoia på Piazza San Carlo i Torino. Marochetti fulgte kongen Louis-Philippe av Frankrike i eksil i Storbritannia etter julirevolusjonen i 1848.

Resten av sitt liv bodde han for det meste i London, hvor han blant annet utførte en statue av dronning Victoria, en rytterstatue av Richard Løvehjerte til verdensutstillingen i 1851 (denne ble i 1860 støpt i bronse og plassert utenfor Overhuset), en statue av Robert Stephenson (1871) en byste av William Makepeace Thackeray (i Westminster Abbey), og marmorbyster av dronning Victoria og prins Albert til mausoleet i Windsor-parken.

Marochetti ble utnevnt til baron av Kongen av Sardinia og var dessuten ridder av Æreslegionen.

Kilder[rediger | rediger kilde]