Carl Teike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Carl Albert Hermann Teike (født 5. februar 1864, død 22. mai 1922) var en tysk komponist som skrev over 100 militærmarsjer og 20 konsertverk.

Teike ble født i Stettin-Altdamm som sønn av en smed og var den yngste i en søskenflokk på 14. Han begynte å studere musikk hos Paul Böttcher i Wolin da han var 14, og spilte flere blåseinstrumenter. 19 år gammel ble han i 1883 med i hæren i Württemberg som oboist i det 123. König Karls Regiment. Han ble stasjonert i Ulm, hvor han også spilte valthorn og perkusjon for lokale teaterorkestre. Det var her han begynte å skrive militærmarsjer, hvorav Alte Kameraden (1889) er den mest kjente. Men korpslederen hans likte ikke marsjen («Vi har nok marsjer, kast den heller i ovnen»), og dette førte til at han sluttet i hæren.

Teike tok i stedet jobb i politiet i Ulm, og giftet seg med sin husverts datter. I 1895 flyttet de til Potsdam, hvor han fortsatte å jobbe som politi til han sluttet på grunn av sykdom i 1908. Han fikk så en jobb i postvesenet i Landsberg an der Warthe, hvor han døde i 1922.

Teikes marsjer har alltid nytt stor popularitet og er ofte spilt, både i Tyskland og andre land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]