Carl Dischler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Carl Johan Dischler (født 8. juli 1874 i Trondheim, død 1951) var en norsk-svensk kunstmaler, frisør og fotograf. Foreldrene var Martin Andreas Dischler og Jensine Emelie, f. Hagen. Carl Dischler var gift med Karin Lagerqvist.

Han flyttet fra Ålesund til Arvika rundt århundreskiftet 1900. Da arbeidet Dischler som frisør og på fritiden var han kunstmaler. For å kunne studere ved en malerskole flyttet Dischler til Stockholm. Han arbeidet på dagtid som frisør og om kveldene gikk han på malerskolenes kveldskurser. Han flyttet til Kristinehamn i 1902 og bosatte seg i den nå revne Gamla Blindskolan. I Kristinehamn var han virksom som fotograf og kunstmaler.

For Kristinehamns by malte han portretter av flere ordførere for stadsfullmäktige (bystyret). Disse henger i Stadshotellets solennitetssal, hvor fullmäktige har sine møter. For Kristinehamns tingsrätt malte han i 1929 et portrett av häradshövding L.J. von Knorring. For ordensselskapet Par Bricole i Göteborg malteh an et ittalls portretter av styremedlemmene.

Hans kunst består – foruten portretter – av landskap, motiver fra Kristinehamn samt kopior av Schultzberg og Fjæstad. Ved siden av sin kunstnergjerning stilte han ofte opp som konferansier og tryllekunstner under veldedighetstilstelninger.

En stor del av hans fotografier og glassplater ble skjenket av Karin Dischler til Kristinehamns hembygdsförening etter hans død.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Brandberg, Sten V. (1980): Kristinehamnskonstnärer, Kulturnämnden Kristinehamn, ss. 22–23