Hopp til innhold

Carl Axel Gottlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carl Axel Gottlund
Født24. feb. 1796[1][2]Rediger på Wikidata
Strömfors
Død20. apr. 1875[2]Rediger på Wikidata (79 år)
Helsingfors
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, lingvist, forfatter, historiker, oversetter Rediger på Wikidata
Utdannet vedKungliga Akademien i Åbo
Uppsala universitet
NasjonalitetSverige
Det russiske keiserdømmet

Carl Axel Gottlund (født 24. februar 1796 ved byen Lovisa i Strömfors, Finland, død 20. april 1875 i Helsingfors) var en finsk filolog og forfatter.

Han var sønn av Matthias Gottlund, en finsk prest fra Savolax.

Gottlund vokste opp i Juva, og etter et kortere studieopphold ved Akademiet i Åbo, studerte han fra 1816 i Uppsala der han i avhandlingen kan ha vært den første til å antyde opprinnelsen til det som ble det finske nasjonalepos Kalevala.[trenger referanse] Senere ga han ut Otava (1832), to vitenskapelige bind om finsk litteratur, skrevet på finsk, og ble lektor i finsk språk (1839). Hans Runola kom ut i 1840, med finsk runesang. Rundt 1860 var han også opptatt av arkeologi.

Etter sin første reise til svenske finnetrakter (Dalarna, 1817), dro han i 1821 rundt i Värmland og på Finnskogen, opptatt av å formidle ideen om autonomitet og egenbevissthet for denne spesielle finnekulturen, samt behovet for nye driftsformer, istedenfor svedjebruket.[trenger referanse] I 1823 ledet han en delegasjon til den svenske kongen, med anmodning om å få etablere et eget sogn for dette området, på tvers av landegrensene, samt et finsk-talende embedsmennsverk. For dette hadde han en disputt med Eilert Sundt, som feilaktig antok at Gottlund talte for en egen finsk stat.[trenger referanse]

Hans besøk avstedkom reisning av områdets første kirke, og tilfang av kristelig lesestoff og bøker på finsk. En dagbok fra disse reisene ble publisert (Dagbok över mina vandringar). Han er kjent som «Finnskogens apostel». Ved kirkeporten til Åsnes Finnskog kirke står det en bautastein med teksten: «Carl Axel Gottlund, Finnskogens Apostel, utpekte dette stedet som kirketomt i året 1821.» Litt lengre nede på steinen står det: «Gitt av Oleane og K. Hanssen 1950.»

Under Finnskogdagene arrangeres en minnemarsj i Gottlunds navn. Den svenske forfatteren Lars Lundin beskrev Gottlund i boken I Gottlunds fotspår (1995).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Biografiskt lexikon för Finland, «Carl Axel Gottlund», Biografisk leksikon for Finland ID 4580-1416928957186[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Carl_Axel_Gottlund[Hentet fra Wikidata]