Cape Chidley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Killiniq Island. Cape Chidley øverst til venstre

Cape Chidley ble navnsatt av den engelske oppdager John Davis 1. august 1587 etter hans venn og kollega John Chidley[1]

Dn 22. oktober 1943 landsatte den tyske ubåt, U-537 mnnskaper syd for Cape Chidley som satte opp værstasjonen Kurt for innsamling av data om været.[2]

Opprinnelig var Cape Chidley ment å være stedet hvor en langtrekkende radarstasjon, benevnt "N-30." skulle plasseres. Den var tiltenkt å falle inn planene for Pinetree Line, en serie med radarstasjoner langs den 50. breddegrad. Forsyniger og materiell ble bragt inn med båt i løpet av 1951-52, men sent 1952 og tidlig i 1953 ble den forlagt til Resolution Island.[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Cape Chidley ligger på grensen mellom provinsen Newfoundland og Labrador og territoriet Nunavut. Det danner det nordligste punkt på Labrador.

Stedet blir noen ganger stavet Cape Chudleigh. Noen ganger blir Cape Chidley feilaktig lokalisert på grensen mellom Quebec og Newfoundland og Labrador. Newfoundland, som var en separat britisk dominion da Canadas arktiske øyer delte grense med Killiniq Island og territoriet Labrador som omfattet hele det atlantiske nedbørsområdet til Labrador Peninsula og dets øyer.

Cape Chidley area

Den nordlige og vestlige del av Killiniq Island som faller inn under Nunavuts jurisdiksjon omfatter Ungava Bay og Hudson Strait. Cape Chidley er også det nordligste sted på Northern Divide som skiller Nordishavets nedbørsområde fra Atlanterhavets nedbørsområde. Enkelte kilder inkluderer Hudson Bay til Atlanterhavets nedbørsområde, selv om Northern Divide har lenge blitt etablert og plassert Hudson Bay til Nordishavets nedbørsområde.) Cape Chidley er den sydligste adkomst til Hudsonstredet, motsatt side av Resolution Island.

Den nærmeste bebyggelse til Cape Chidley er Port Burwell, Nunavut. Killiniq Island er adskilt fra Nord-Amerika ved det smale McLelanstredet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Voyages and Works of John Davis by Albert Hastings Markham, 1880 and The D.
  2. ^ Wikipedia.
  3. ^ The Pinetree Line.