Calophyidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Calophyidae
Calophyidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Calophyidae
Vondraček, 1957
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Gruppe: Plantelus
Antall arter: ca. 90 i verden, én i Europa, ikke i Norge
Habitat: på busker og trær
Utbredelse: de fleste i tropisk og subtropisk Asia og Sør-Amerika
Delgrupper:

Calophyidae er en familie med plantelus som regnes til undergruppen sugere (Psylloidea). De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2 – 6 mm), nokså kompakte insekter. Calophyidae ligner mye på familien Psyllidae men skiller seg ved visse trekk ved vingenes årenett. Hodet er ganske stort og bredt, bredere enn thorax, antennene er forholdsvis korte, vanligvis kortere enn hodets bredde. De består av 10 eller (sjeldnere) færre ledd, det tredje leddet er betydelig lengre enn de øvrige. I ansiktet har de to mer eller mindre kjegleformede framspring, som vanlig for Psylloidea. Vingene er glassklare med tydelig årenett, formen er ganske variabel. De har et vingemerke (pterostigma) ved forkanten men dette kan være ganske smalt. Vingeårene har en liten gaffel (M1+2) rett bak spissen og en større gaffel (CuA1) ved bakkanten men ingen lukkede celler inne i vingen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mange av disse artene er knyttet til planter i familien Anacardiaceae, eller andre plantefamilier i ordenen Rutales. De nymfene som er kjent, danner stort sett galler på vertsplantene. Flere arter lever på mangotrær og kan muligens gjøre noe skade der.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste av de kjente artene lever i tropiske og subtropiske områder av Sør- og Mellom-Amerika og Asia. Dette er naturlig siden de plantefamiliene de lever på, stort sett finnes i varme klima. Noen få arter forekommer i Australia, Palearktis og Nord-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]