Callirhipidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Callirhipidae
Nomenklatur
Callirhipidae
Hører til
Mudderbiller (Dryopoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 150, ikke i Nord-Europa
Habitat: terrestrisk, larvene død ved
Utbredelse: alle verdensdeler utenom Antarktis
Inndelt i

Callirhipidae er en liten familie av biller med larver som lever i død ved. De kan særlig kjennes på hannenes antenner, der hvert ledd har en lang sideutvekst, og antennen derfor blir buskete. Av utseende ligner de sterkt på familien Rhipiceridae, som de tidligere ble ført sammen med, men der er neppe nært beslektet med disse. Deres systematiske plassering er usikker, men de blir ofte ført til gruppen mudderbiller (Dryopoidea). De skiller seg fra de fleste av medlemmene i denne gruppen på flere måter, blant annet ved sin langstrakte kroppsform og ved at larvene lever i død ved, ikke i eller ved vann. Callirhipidae finnes ikke i Nord-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (9 – 23 mm), avlange biller, noe flate. Antennene er kamformede hos hunnene, hos hannene har hvert antenneledd en lang utvekst slik at antennen blir buskformet. Hodet er kort og bredt, med små, flate fasettøyne. Antennene er 11-leddete, de to innerste leddene er tykke og avrundede, de andre slanke med lange utvekster. Brystskjoldet (pronotum) har en utvekst midt på fremkanten som danner en hette over hodet. Det er nær halvsirkelformet sett ovenfra, med dype groper nær midten. Dekkvingene har lengderibber. Beina er middels lange og kraftige, med sylindriske, fem-leddete føtter. Det ytterste leddet har to kraftige klør og en tråpute (empodium) med flere børster. Larvene er slanke og sylindriske, sterkt sklerotisert (med hard hud), kroppen er tydelig innsnevret mellom leddene. Hodet er forholdsvis lite, beina er korte og kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I motsetning til de fleste andre medlemmene i gruppen mudderbiller (Dryopoidea) (hvis det når er der callirhipidene hører hjemme) er disse billene ikke knyttet til vann. Larvene utvikler seg i gamle, råtne trestokker som er sterkt angrepet av sopp (hvitråte). De voksne billene kommer gjerne til lys. Ellers er det lite man vet om disse uvanlige billene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Callirhipis sp.: [1] Zenoa sp., larve: [2]