Calafat–Vidin-broen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Calafat–Vidin-broen
Broen Calafat - Vidin, i mars 2013 fra rumensk side
TypeSkråkabelbro
Åpnet14. juni 2013
StrekningCalafat, Romania til Vidin, Bulgaria
Lengde1 971 m
Høyde44,77 meter
Største spenn180 meter
Bredde32 meter
KrysserDonau
MaterialePrefabrikkert betong
Kart
Calafat–Vidin-broen
44°00′18″N 22°56′51″Ø

Calafat-Vidinbroen (bulgarsk: Мост Видин-Калафат, Most Vidin-Kalafat eller Дунав мост 2, Dunav most 2; rumensk: Podul Calafat-Vidin) er en vei- og jernbanebro over Donau mellom byene Calafat i Romania og Vidin i Bulgaria.

Broen ble åpnet 14. juni 2013 og er den andre broen mellom Romania og Bulgaria langs disse landenes felles grense langs Donau.[1] Den andre broen mellom de to landene er Vennskapsbroen Giurgiu–Ruse.

Byggingen startet 13. mai 2007 i Vidin og brolegemet ble ferdig strukket fra den ene bredden til den andre i oktober 2012.[2] Broen har[3] tre seksjoner: én seksjon for jernbaneatkomst fra Bulgaria, en annen over den vestlige, ikke-trafikkerbare delen av elven, også den fra Bulgaria til en øy i Donau. En tredje del går fra donauøya over skipsleden og til den rumenske siden. De to sistnevnte seksjonene utgjør en kombinert vei- og jernbanebro.

Tilkomstviadukten for jernbane vil være 952 meter lang.

Broen over den vestlige, ikke trafikkerbare delen av elven vil være på 612 meter bestående av sju spenn på 80 meter og ett spenn på 52 meter. I dette området vil vei og jernbane være på ulike strukturer.

Den største konstruksjonen vil gå fra øya og videre over skipsleden til rumensk side. Den vil bestå av en bro over fire spenn (tre i en lenge av 180 meter og de to øvrige på henholdsvis 124 og 115 meter)

Calafat–Vidin-broen vil være del av Europavei 79 og den paneuropeiske korridoren nr. IV (DresdenIstanbul). Bompengene vil være fra seks euro for personbiler opp til 37 euro for lastebiler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]